Архів
П’ятниця,
24 березня 2017 року

№ 23 (19468)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Теракт у Вестмінстері

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. В Лондоні біля будівлі парламенту та на Вестмінстерському мосту стався теракт.

Докладніше...
Злоті все ж надійніші

ПОЛЬЩА вчергове відмовилася перейти на євро.

Докладніше...
Нове старе обличчя

НІМЕЧЧИНА. Новим президентом країни став Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Докладніше...
Меморіал поблизу «Мальбеку»

БЕЛЬГІЯ. У Брюсселі вшанували пам’ять жертв торішніх терактів.

Докладніше...
Прорив із облоги

СИРІЯ. Повстанці відновили військові атаки на Дамаск.

Докладніше...
«Золота акція» розбрату

МАКЕДОНІЯ. У Скоп’є та інших містах відбулись масові анти-урядові протести.

Докладніше...
Посуха спричинила голод

СОМАЛІ. Жителі країни гинуть від виснаження.

Докладніше...
І так пили, коли хотілось

У МОЛДОВІ оголосили вино харчовим продуктом.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З інших видань

Україна і МВФ: взаємне розчарування

Ярослава ГУТКО.

liga.net

АНАЛІТИКИ продовжують обговорювати новину про зникнення з порядку денного ради директорів МВФ українського питання. Зокрема, розмірковують про те, якими можуть бути економічні наслідки для України від такого рішення Фонду і чому склалася ця ситуація.

Транш, який ми так і не отримали, міг би допомогти Україні вийти на рівень стабілізації економіки, яка після невеликого зростання в минулому році знову перебуває перед загрозою падіння. Однак тепер ці надії зникли, і висновки багатьох економістів невтішні. Зокрема, екс-міністр економіки Віктор Суслов в ефірі радіокомпанії «Голос столиці» сказав, що МВФ узагалі може відмовити в наданні цього траншу, якщо прийде до висновку про нашу неплатоспроможність. «Україні доведеться доводити, що вона зможе повернути ці кредити. Для цього дійсно будуть додатково посилені якісь показники економічної політики: або знову підняті податки, або більш уточнено не на користь України в частині продажу землі, лісу-кругляку, ще чогось, тобто Україні доведеться якимсь чином переконати Фонд, що вона знайде додаткові джерела коштів, які перекриють втрати від блокади», — зазначив він.

Гірко це визнавати, але нині Україна — найбідніша країна Європи. За рівнем виробництва валового продукту на душу населення ми вже змістилися на 134-те місце у світі. І не дивно, що транші МВФ дістаються нашій країні все важче. Чесно кажучи, закрадаються сумніви, що в підсумку програма за траншами взагалі буде виконана.

На жаль, у тому, що Україна провалила співпрацю з МВФ, сумніватися не доводиться. Якщо говорити про проблеми у стосунках між людьми, то в них завжди винні двоє — можливо, хтось більше, хтось менше. У випадку з Фондом аналітики вважають, що велика частина провини лежить на українській владі. Виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устименко зазначає, що проблема країни-позичальника передусім у тому, що вона не хоче проводити структурні реформи через цілий ряд причин: бо це наступ на інтереси політичних еліт, небажання знижувати рівень корупції і т. д. На думку економіста, саме влада винна в тому, що зараз Україні доводиться позичати гроші тільки для того, щоб платити за старими боргами.

«Брати в борг погано, але набагато гірше брати гроші в борг і при цьому не намагатися дати собі раду, а розраховувати, що тобі ці гроші або спишуть, або закриють на них очі. Зрозуміло, що коли ти нічого не робиш, не повертаєшся на шлях сталого економічного зростання, тобі з боргами буде розраховуватися все складніше і складніше. Алкоголік, який не припиняє пити, а бере гроші в борг начебто на отримання якоїсь освіти, а сам їх пропиває, зрештою погано закінчує», — зазначив експерт.

Виникає логічне запитання: а що далі? Як наш уряд буде доводити МВФ, що Україна все-таки в змозі повернути гроші? Боюся, що нічого нового нас не чекає: влада шукатиме нові джерела у підвищенні тарифів, зниженні зарплат, пенсійних обмеженнях. А на закуску пересічних громадян чекатиме стрибок долара до рівня 30-32 гривні до кінця року. І, боюсь, ще довго українці згадуватимуть нинішніх керівників країни «незлим тихим словом».

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Прогнози заспокійливі, а реалії?
Читати
Заручники ситуації
Читати
I де нас «кидають»?
Читати
У техніку вкладати надійніше
Читати
Вакансія
Читати
Єгипет запрошує
Читати
На підлітків очікує медогляд
Читати
Грошові перекази обмежені
Читати
РФ не братиме участь у «Євробаченні»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове