Архів
П’ятниця,
24 березня 2017 року

№ 23 (19468)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Теракт у Вестмінстері

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. В Лондоні біля будівлі парламенту та на Вестмінстерському мосту стався теракт.

Докладніше...
Злоті все ж надійніші

ПОЛЬЩА вчергове відмовилася перейти на євро.

Докладніше...
Нове старе обличчя

НІМЕЧЧИНА. Новим президентом країни став Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Докладніше...
Меморіал поблизу «Мальбеку»

БЕЛЬГІЯ. У Брюсселі вшанували пам’ять жертв торішніх терактів.

Докладніше...
Прорив із облоги

СИРІЯ. Повстанці відновили військові атаки на Дамаск.

Докладніше...
«Золота акція» розбрату

МАКЕДОНІЯ. У Скоп’є та інших містах відбулись масові анти-урядові протести.

Докладніше...
Посуха спричинила голод

СОМАЛІ. Жителі країни гинуть від виснаження.

Докладніше...
І так пили, коли хотілось

У МОЛДОВІ оголосили вино харчовим продуктом.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На юридичному фронті

Охендовського «ідентифікували»: таки брав

Михайло ГУБАШ.

ПІДПИСИ голови ЦВК у так званій амбарній книзі Партії регіонів — достовірні. Про це свідчать результати почеркознавчої експертизи, виконаної комісією у складі фахівців Харківського науково-дослідного інституту судових експертиз ім. М. Бокаріуса. Ще раніше цей факт засвідчили й у Державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центрі МВС України (ДНДЕКЦ). Нагадаємо: торік 13 грудня голові ЦВК було повідомлено про підозру. Загальна сума хабарів, інкримінованих детективами підозрюваному, — понад 160 тис. доларів, що в еквіваленті за курсом НБУ на час вчинення злочинів становило майже 1 млн 300 тис. гривень.

Звичайна логіка та здоровий глузд підказують, що за аналогією з висновками експертизи щодо підписів голови Центрвиборчкому, й решта підписів у «хабарній» книзі «регіоналів» також автентичні, а сама книга — оригінал, а не підробка. Коли почуємо про інших її фігурантів?

Манафорт — на черзі?

ГОЛОВА Федерального бюро розслідувань Джеймс Комі під час слухань у Комітеті розвідки Палати представників Конгресу США не захотів пояснити, чому відмовляє українським прокурорам у допиті Пола Манафорта, колишнього радника Віктора Януковича та екс-голови передвиборного штабу Дональда Трампа, передає «Голос Америки». Телеканал CNN, йдеться у сюжеті ТСН, повідомив, що українська прокуратура за останні два роки направила сім таких окремих звернень, зокрема директору ФБР і співробітникам Департаменту юстиції Сполучених Штатів, але відповіді не отримала. Ще раніше видання The New York Times писало, що Пол Манафорт міг одержати 12,7 мільйона доларів протягом 2007-2012 років із прихованої каси «Партії регіонів». Водночас сам Манафорт заперечив отримання будь-яких грошей.

У вівторок, 21 березня, народний депутат Сергій Лещенко опублікував статтю під промовистим заголовком «Манафорт і Янукович відмивали гроші через Киргизстан». У публікації наводяться документи, що підтверджують виплати «легітимного» своєму заокеанському раднику з використанням офшорних юрисдикцій і банків сумнівної репутації. Самі документи засвідчують, що платежі Манафорту супроводжувалися відмиванням грошей і шахрайством, передає «Українська правда». «Оскільки «відмиті» у Киргизстані гроші приходили на рахунок Манафорта, відкритий у Wachovia Bank в штаті Вірджинія, а сама транзакція здійснювалася в американських доларах, на розслідування цієї афери поширюється юрисдикція ФБР США», — підсумовує Лещенко. Що тепер скажуть на це у «Вашингтонському обкомі»? Зрозуміло, що так швидко офіційної відповіді не буде. А от оточення самого фігуранта скандалу відреагувало миттєво: «Джейсон Малоні, представник Манафорта, назвав твердження (Сергія Лещенка. — Ред.) «необгрунтованими» й сказав, що вони мають бути «негайно відхилені», — йдеться у повідомленні The Associated Press за 22 березня. Водночас в «АР» заявили про наявність підтверджень, що у 2006-2009 роках Манафорт таємно працював (за 10 млн доларів на рік) на російського мільярдера О. Дерипаску, щоб «принести користь уряду Путіна».

Реноме зіпсувало квартирне питання

ПРОКУРОРИ Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) за поданням детективів Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) скерували до суду обвинувальний акт cтосовно голови Рахункової палати та її члена — головного контролера. За версією слідства, у період із січня 2014-го по березень 2015 року вказані особи вчинили протиправне відчуження двокімнатної службової квартири у приватну власність. Разом із обвинувальним актом заявлено цивільний позов про стягнення із обвинувачуваних у солідарному порядку завданої ними майнової шкоди у розмірі понад 1,3 млн грн.

Голові Рахункової палати загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до шести років, а його підлеглій — від семи до дванадцяти років із конфіскацією майна. Чи це єдиний гріх керівника Рахункової палати, якого у це крісло всадовила ще команда В. Януковича? Втім, «зачіпки» бувають різні. Скажімо, знаменитого гангстера Аль Капоне, якого підозрювали у вбивствах, бандитизмі та інших важких злочинах, змогли запроторити у в’язницю лише за... ухиляння від сплати податку на прибуток...

«Цукровому» прокурору не солодко

ДЕТЕКТИВИ НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП завершили досудове розслідування стосовно колишнього заступника прокурора Київської області та ще двох осіб, підозрюваних у розкраданні цукру, що зберігався на складах Державної спеціалізованої бюджетної установи «Аграрний фонд» у Черкаській області. За версією слідства, у період із липня 2015-го по лютий 2016 року керівники суб’єктів господарювання за сприянням працівників органів прокуратури та Державної виконавчої служби вчинили розкрадання цукру-піску на суму понад 210 млн грн. Головному фігуранту справи «світить» позбавлення волі на строк від семи до дванадцяти років із конфіскацією майна.

Тепер все залежатиме від рішення Феміди, яку зображують жінкою із зав’язаними очима, вагами і мечем у руках: чи побачить вона крізь пов’язку склад злочину в діях високопоставленого екс-прокурора, як точно зважить його провину й наскільки гострою виявиться її зброя? Рано чи пізно, але побачимо.

Хабар за землю — дорога до в’язниці

СТОЛИЧНА прокуратура спільно з СБУ затримали на гарячому мартусівського сільського голову, який вимагав та одержав 250 тис. євро хабара. Стільки грошей «господар села» вимагав від підприємця за сприяння у виділенні чотирьох гектарів землі в межах села Мартусівка (Бориспільський район Київської області). У прес-службі прокуратури Києва, яка повідомила про подію, зазначили, що затримання посадовця відбулося після передачі йому всієї суми «неправомірної вигоди».

До речі, голова у «голови» варила: явно не продешевив, оцінивши рідну земельку за найкрутішими європейськими розцінками. За даними експертів проекту «Підтримка реформ у сільському господарстві та земельних відносинах в Україні», торік у більшості західноєвропейських країн ціни на землю коливалися в розмірі від 15 до 30 тис. доларів за гектар, а у Східній Європі — 1-5 тис. «зелених». Найдорожче ж земля коштує у Мальті та Нідерландах — понад $60 тис. за 1 га.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Прогнози заспокійливі, а реалії?
Читати
Заручники ситуації
Читати
I де нас «кидають»?
Читати
У техніку вкладати надійніше
Читати
Вакансія
Читати
Єгипет запрошує
Читати
На підлітків очікує медогляд
Читати
Грошові перекази обмежені
Читати
РФ не братиме участь у «Євробаченні»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове