Архів
П’ятниця,
24 березня 2017 року

№ 23 (19468)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Теракт у Вестмінстері

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. В Лондоні біля будівлі парламенту та на Вестмінстерському мосту стався теракт.

Докладніше...
Злоті все ж надійніші

ПОЛЬЩА вчергове відмовилася перейти на євро.

Докладніше...
Нове старе обличчя

НІМЕЧЧИНА. Новим президентом країни став Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Докладніше...
Меморіал поблизу «Мальбеку»

БЕЛЬГІЯ. У Брюсселі вшанували пам’ять жертв торішніх терактів.

Докладніше...
Прорив із облоги

СИРІЯ. Повстанці відновили військові атаки на Дамаск.

Докладніше...
«Золота акція» розбрату

МАКЕДОНІЯ. У Скоп’є та інших містах відбулись масові анти-урядові протести.

Докладніше...
Посуха спричинила голод

СОМАЛІ. Жителі країни гинуть від виснаження.

Докладніше...
І так пили, коли хотілось

У МОЛДОВІ оголосили вино харчовим продуктом.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

I знову «варяги»

Марина ТІШКОВА.

Хто кому Сторч, а хто для кого Браун? Навколо цього левову частку пленарного часу у вівторок сперечалися депутати. Загалом за два робочі дні вдалося розглянути півтора десятка законопроектів та постанов, схвалено п’ять законів.

А ЩОДО перспектив працевлаштування в Україні іноземних фахівців Сторча і Брауна питання залишилося відкритим. У одного з них був шанс стати представником Верховної Ради в комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро. Роберта Сторча, заступника генерального інспектора департаменту юстиції США, добре знайомого з проблемами правоохоронної системи нашої країни (2014-го брав участь у розробці власне закону про НАБУ), рекомендував на цю посаду профільний комітет. Пропрезидентські фракції хотіли делегувати британського слідчого та бізнес-консультанта Найджела Брауна. Тим часом депутати із «Самопомочі», «Батьківщини» та Радикальної партії запідозрили, що останнього «намагається номінувати Банкова», аби накинути віжки на НАБУ. В результаті обидві кандидатури не набрали необхідної кількості голосів. Відтак питання, як це часто буває, зависло в повітрі, пересваривши велику частину сесійної зали...

Ужинок за два пленарні дні досить скромний. Внесено зміни до Закону «Про автомобільні дороги», яким у законодавче поле введено поняття «автомобільні дороги оборонного значення» (досі такого визначення в нормативно-правових актах не було), їх передано у відання Кабміну.

Оновлено відповідно до викликів часу Державну програму авіаційної безпеки цивільної авіації (прийнята 2003 року). Нова «дорожня карта» розроблена, як зазначили в профільному комітеті, відповідно до ряду міжнародних конвенцій та вимог Радбезу ООН.

Робота над законодавчими помилками — на жаль, традиційна справа для Верховної Ради (левова частка прийнятих законів — це зміни до чинних). Свого часу, згідно з Законом «Про вищу освіту», було скасовано освітньо-кваліфікаційний рівень молодшого спеціаліста (останній прийом проводився торік), але уряд не сформував нову нормативну базу для функціонування навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації після закінчення перехідного періоду. Отож на межі зриву опинилася робота технікумів та коледжів. А вступна кампанія вже на носі... Відтак прийом охочих отримати диплом молодшого спеціаліста продовжено до 2019 року.

Досить платити валюту за імпортований газ, в той час як є альтернативна сировина для виробництва теплової енергії — Україна щорічно може використовувати з цією метою понад 100 мільйонів тонн відходів сільського господарства. У цьому переконували розробники проекту змін до Закону «Про теплопостачання». Зокрема, пропонується затвердити тарифи на виробництво альтернативної енергії та передати повноваження щодо їх встановлення і ліцензування господарської діяльності з її виробництва органам місцевого самоврядування. Зрештою після нетривалої дискусії закон благословився на світ.

Верховна Рада звернулася до конгресу США з проханням розглянути питання щодо укладення з нашою державою оборонної угоди та надання їй статусу основного союзника поза НАТО. Сполучені Штати Америки, нагадаємо, були одними з підписантів Будапештського меморандуму, котрим в обмін на відмову від ядерної зброї Україні надавалися гарантії територіальної цілісності. Однак він, як показала практика, виявився, на жаль, просто папірцем, об який цинічно витерла ноги інша держава-підписант — РФ. У парламенті сподіваються, що таке рішення слугуватиме ключем до припинення російської агресії.

У середу також відбулися парламентські слухання на тему «Медична освіта в Україні: погляд у майбутнє». Привернуто увагу до основних проблем, зокрема застарілої методики викладання, недостатнього фінансування галузі загалом, врешті перспектив працевлаштування випускників за умов реформаторської «гарячки» в організації медичного обслуговування населення.

Про завершення пленарного тижня — в наступному номері.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Прогнози заспокійливі, а реалії?
Читати
Заручники ситуації
Читати
I де нас «кидають»?
Читати
У техніку вкладати надійніше
Читати
Вакансія
Читати
Єгипет запрошує
Читати
На підлітків очікує медогляд
Читати
Грошові перекази обмежені
Читати
РФ не братиме участь у «Євробаченні»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове