Архів
П’ятниця,
24 березня 2017 року

№ 23 (19468)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Теракт у Вестмінстері

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. В Лондоні біля будівлі парламенту та на Вестмінстерському мосту стався теракт.

Докладніше...
Злоті все ж надійніші

ПОЛЬЩА вчергове відмовилася перейти на євро.

Докладніше...
Нове старе обличчя

НІМЕЧЧИНА. Новим президентом країни став Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Докладніше...
Меморіал поблизу «Мальбеку»

БЕЛЬГІЯ. У Брюсселі вшанували пам’ять жертв торішніх терактів.

Докладніше...
Прорив із облоги

СИРІЯ. Повстанці відновили військові атаки на Дамаск.

Докладніше...
«Золота акція» розбрату

МАКЕДОНІЯ. У Скоп’є та інших містах відбулись масові анти-урядові протести.

Докладніше...
Посуха спричинила голод

СОМАЛІ. Жителі країни гинуть від виснаження.

Докладніше...
І так пили, коли хотілось

У МОЛДОВІ оголосили вино харчовим продуктом.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Чи буде чим воювати?

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

У Балаклії на Харківщині горять склади боєприпасів. Евакуйовують жителів. Все, як колись у Сватовому на Луганщині, у Лозовій на тій же Харківщині, у Богданівці на Запоріжжі...

ОКОЛИЦЯМИ й польовими дорогами журналісти намагаються потрапити якомога ближче до місця надзвичайної ситуації. Однак правоохоронці завертають представників ЗМІ назад. Окрім поліції, задіяні прикордонники. Але навіть за 4-7 кілометрів добре чути канонаду та видно полум’я і дим.

Військове командування відразу заявило про диверсію. Торік на складах під Балаклією вже була спроба спричинити займання із безпілотників. Однак тоді запалювальні пристрої не долетіли до складів.

За попередніми даними прокурора Харківського гарнізону, який прокоментував ситуацію з місця події, 23 березня о 2 год. 56 хв. сталася пожежа на кількох майданчиках, де зберігалося ракетно-артилерійське озброєння, складувалися снаряди калібрів 120 і 152 мм. Він заспокоїв: жертв немає, є лише інформація про двох поранених. Їх доставлено до лікарні.

Людей евакуювали й не допускають у зону радіусом сім кілометрів, аби убезпечити від осколків, що можуть сюди долетіти.

Начальник Управління МВСУ в Харківській області Анатолій Дмитрієв також перебуває на місці події. З 3-ї години по тривозі піднято весь особовий склад харківської поліції для забезпечення у цілодобовому режимі охорони громадського порядку на території Балаклійського району. Для перекриття автомагістралей залучатимуть особовий склад відділів поліції сусідніх Ізюмського, Барвінківського та Чугуївського районів. Окрім цього, патрульні цілодобово контролюватимуть ситуацію в місті, щоб запобігти випадкам мародерства. Також наряди поліції виставлено біля об’єктів, з яких проведено евакуацію, — охороняються школи, дитячі садки, підприємства. До пішого патрулювання залучають бійців Нацгвардії.

Силами поліції також забезпечено супровід автобусів з евакуйованими громадянами. Після засідання оперативного штабу проведено нараду з представниками усіх силових структур регіону. Організовано роботу ситуативного центру, до якого ввійшли досвідчені поліцейські фахівці та аналітики, які оперативно ухвалюватимуть рішення щодо координації діяльності всіх силових структур із урахуванням особливостей надзвичайної ситуації.

Керівник СТОВ «Степове» Олена Дембицька з села Слобожанське Балаклійського району, що за 35 кілометрів од Балаклії, говорить, що і у них вночі бряжчали шибки у вікнах та було видно відблиски пожежі. У четвер опівдні канонада трішки стихла. Ще вдосвіта у Слобожанське прибули перші балаклійці — хто на чому. У кого не було транспорту, тікали пішки. Пізніше людей почали організовано вивозити автобусами. В селі силами господарства біженців годують, поять чаєм.

У село Гусарівка, що неподалік Балаклії, за словами керівника місцевого господарства Віктора Вовченка, прибуло майже дві тисячі евакуйованих. Дехто з них — фактично у нічній білизні. Зараз у селі думають, де розмістити і чим нагодувати людей. Розгорнуто пункти допомоги і в інших населених пунктах.

За повідомленням Держслужби з надзвичайних ситуацій, учора станом на 10-ту ранку з частини міста Балаклія та прилеглих сіл — зони можливого ураження — було евакуйовано близько 17 тисяч чоловік. Голова Харківської ОДА Юлія Світлична запевнила, що людей тимчасово розселять в установах освіти та соцзахисту на території району. Також вирішується питання надання матеріальної допомоги постраждалим. Про проведення відновлювальних робіт можна буде говорити після того, як локалізують пожежу.

Для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації залучено 250 чоловік особового складу ДСНС та 50 одиниць техніки, приведено в готовність резервні сили та засоби, зокрема піротехнічні розрахунки. «Укрзалізниця» направила до Балаклії пожежні потяги.

Повітряний простір над містом закритий для прольотів повітряного транспорту в радіусі 40 кілометрів. Представники влади, правоохоронних органів просять зберігати спокій, однак більшість людей у паніці.

— Перші біженці говорили, що вщент знищено молокозавод, — розповідає Олена Дембицька. — Однак потім виявилося, що ця інформація не відповідає дійсності. У страху, як кажуть, очі великі...

На бензозаправних станціях зранку вишикувалися довжелезні черги тих, хто хотів якнайшвидше залишити місто. Деякі спритники користуються з цього — лише за виїзд із міста правлять 80 гривень. Для цього регіону — сума велика. Ситуацію нагнітають і провокатори, які у соціальних мережах пишуть про величезні руйнування й жертви. До речі, перші повідомлення про диверсію в російських ЗМІ з’явилися миттєво!

Відомий волонтер Роман Донник припускає, що склади могли бути обстріляні протитанковими керованими ракетами.

— У нас на всіх рівнях десятки агентів і кротів, які чекають свого часу, — упевнений він.

Місцеві розповіли, що зі складів боєприпаси везли на фронт чи не щодоби. У цій війні, яка ведеться переважно артилеристами, 120- та 152-міліметрові снаряди дуже потрібні. За останніми повідомленнями, ворог активізувався на лінії фронту, то чи буде чим воювати? Адже, за словами міністра оборони Степана Полторака, пожежа і вибухи продовжуються на третині території складів. Він запевняє, що значної шкоди обороноздатності країни ця диверсія не завдала. Проте слова чиновника в погонах чомусь не заспокоюють.

А найбільше хвилює таке. Чому за три роки війни боєприпаси зі складів, які знаходяться за сотню кілометрів од зони бойових дій, хоча б частково не були перевезені в глиб нашої території навіть після того, як спецслужби торік запобігли диверсії?

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Прогнози заспокійливі, а реалії?
Читати
Заручники ситуації
Читати
I де нас «кидають»?
Читати
У техніку вкладати надійніше
Читати
Вакансія
Читати
Єгипет запрошує
Читати
На підлітків очікує медогляд
Читати
Грошові перекази обмежені
Читати
РФ не братиме участь у «Євробаченні»
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове