Архів
П’ятниця,
24 березня 2017 року

№ 23 (19468)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Розмножуємо живцями

СПОСОБОМ укорінення живців можна розмножувати більшість рослин. Якщо садивного матеріалу потрібно багато, краще облаштувати спеціальний парничок. Його розміщують у садку в затінку куща чи невисокого густого дерева з низькою кроною. Щоб усередину не проліз кріт, по периметру закопують шматки плаского шиферу чи жерсті на глибину не менш як півметра. Річ у тому, що земля в парничку завжди має бути зволожена, а кроти такі місця полюбляють.

Для живцювання в кімнатних умовах достатньо банки з водою чи субстратом і стимулятора росту.

Рослини швидко пускають корінці в кольорових пластикових пляшках. Літрову чи більшу пляшку розрізають навпіл упоперек, а зверху як шапинку надівають півпляшки зі світлого пластику. До речі, вода в такій ємності не зеленіє, оскільки світла потрапляє менше.

Варто зауважити, що різні види рослин і вкорінюються по-різному. Трав’янисті — швидше, здерев’янілі — дещо довше, хоча є і винятки (верба, наприклад). Найважче вкорінюється ялина. Проте особливо наполегливим вдається і її розмножити методом живцювання.

Для успішного вкорінення слід створити сприятливі умови, за яких живець буде завше зволоженим і водночас не уражуватиметься гнилями і грибками. Лише тоді залишиться запас поживних речовин і енергії для утворення власної кореневої системи. Крім цього, в процесі вкорінення важливо дотримуватися відповідних температури і освітлення.

Версія для друку          До списку статтей

ОСЬ-ОСЬ луки вкриються ніжною зеленню, і людська худоба піде на пашу. Як підготувати її до цього? Зробити «манікюр», аби ніщо не заважало рухатися навіть горбкуватою ділянкою. Також у матеріалі піде мова про телят: як їх ліпше випасати — в гурті або на прив’язі? А ще — чи потрібно додатково підгодовувати корову, яка ходить на пасовище?

Не так давно ви встановили пластикові вікна, милувалися їхнім ошатним білим виглядом, від чого помешкання здавалося привабливим і радісним, а сьогодні, як не миєте пластик, а жовтизна не зникає. Сподіваємося, вам стануть у пригоді наші рекомендації стосовно відбілювання пожовтілих підвіконня й рам.

Хочете мати ранню капусту, то поспішіть із висіванням її на розсаду. Що потрібно робити для профілактики «чорної ніжки», важливіше тепло чи світло, як проводити загартування та захист молодих рослин на грядці від шкідників — ось теми статті в наступному «ДГ».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове