Архів
П’ятниця,
24 березня 2017 року

№ 23 (19468)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Картопля з... насіння

ХТОСЬ подивується з цього, а хтось стене плечима: «Чим тільки не бавляться люди...» Утім, якщо хочете розвести новий суперсорт, то цей спосіб дуже підходить. По-перше, насінний матеріал обійдеться дешевше, ніж купівля бульб; по-друге, він буде ще не заражений хворобами.

Картопя з розсади, визнаємо відверто, потребує зусиль. Насіння можна одержати, замовивши в Інтернеті, поштою, купити у фірмових магазинах.

Перед висіванням насінний матеріал замочують у талій воді на кілька днів. На ніч вологе насіння можна помістити в холодильник, а в денний час залишати ємність у кімнаті. Воду слід щодня міняти.

Сіють наприкінці березня в тирсу чи в ящики, наповнені землею, змішаною з торфом (відповідно одна частина і чотири). Для гарного росту необхідно додати добрива. Висівають рядами, зверху присипають невеликим шаром піску. Ємності накривають поліетиленовою плівкою і ставлять у тепле і затишне місце.

Появу паростків можна спостерігати через пару тижнів. Коли з’являться листочки, сіянці розпікіровують у невеликі стаканчики. Пересаджування потрібно робити вкрай обережно: коренева система дуже тендітна.

Аби убезпечити сіянці від захворювання чорною ніжкою, посіви слід обробляти триходерміном, розчином чорних дріжджів або фітоспорином.

Тендітні паростки негативно реагують на найменші зміни умов вирощування. Якщо недостатньо світла, сходи сильно витягуються. Тому підсвічування обов’язкове. Розсаду треба берегти від протягів і регулярно поливати. Підживлюють її розчином аміачної селітри (столова ложка на відро води). Земля в стаканчиках має бути завжди злегка вологою. Підрослі рослини пересаджують у більші ємності. Переносять їх разом із грудочкою землі на коренях.

У середині травня можна висаджувати у відкритий ґрунт. В ямки додають близько 300 г перегною, після чого поливають. Глибина загортання — до десяти сантиметрів, розсаду розміщують у лунці таким чином, щоб на поверхні залишилася верхівка стебла з кількома листочками.

Для захисту рослин від негоди, приморозків грядку накривають спанбондом, закріпленим на дугах. Укриття потрібне і при загрозі сильного дощу чи граду.

За бездощів’я картоплю поливають кожні два дні. Ґрунт має бути прополотим і розпушеним. Влітку рослини двічі підгортають.

У перший рік виростають картоплинки завбільшки 50 г. Вони будуть гарним насінним матеріалом на наступний рік.

Версія для друку          До списку статтей

ОСЬ-ОСЬ луки вкриються ніжною зеленню, і людська худоба піде на пашу. Як підготувати її до цього? Зробити «манікюр», аби ніщо не заважало рухатися навіть горбкуватою ділянкою. Також у матеріалі піде мова про телят: як їх ліпше випасати — в гурті або на прив’язі? А ще — чи потрібно додатково підгодовувати корову, яка ходить на пасовище?

Не так давно ви встановили пластикові вікна, милувалися їхнім ошатним білим виглядом, від чого помешкання здавалося привабливим і радісним, а сьогодні, як не миєте пластик, а жовтизна не зникає. Сподіваємося, вам стануть у пригоді наші рекомендації стосовно відбілювання пожовтілих підвіконня й рам.

Хочете мати ранню капусту, то поспішіть із висіванням її на розсаду. Що потрібно робити для профілактики «чорної ніжки», важливіше тепло чи світло, як проводити загартування та захист молодих рослин на грядці від шкідників — ось теми статті в наступному «ДГ».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове