Архів
П’ятниця,
24 березня 2017 року

№ 23 (19468)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Горох для внуків

ДІЛЯНКА під цю культуру має бути сонячною. В іншому разі врожай виявиться нижчим, смак утратиться. Горох на одному і тому ж місці висаджувати раніш ніж через чотири роки не рекомендується. Він невибагливий до ґрунтів, є чудовим попередником для всіх городніх культур, а от його найкраще сіяти після капусти, картоплі, гарбузів, помідорів.

Органічні добрива вносять ще під попередню культуру. Якщо угноювати безпосередньо, це призведе до надмірного наростання зеленої маси, а стручків зав’яжеться мало. Перепрілу органіку вносять восени при перекопуванні.

Горох сіють у квітні. У цей час земля ще досить волога, що дуже важливо для проростання. Температура повітря може бути навіть близькою до плюс 1-2ОС, що для інших культур зовсім не прийнятно. Сходи здатні витримувати зниження температури до -6ОС. Останній термін висіву — кінець травня.

Для ліпшого проростання насіння необхідно замочити у воді на 12-18 годин, при цьому воду слід змінювати кожні 3-4 години. Невелику кількість можна проростити в мокрій тканині. Горох висівають на грядки за схемою: ширина міжрядь — 15-20 см, між насінинами у рядку — 5-6 см, глибина загортання — 3-4 см. Якщо посіяти мілкіше, то висока ймовірність викльовування птахами. Рослина потребує регулярного поливу. За браку вологи зав’язь і квітки опадатимуть. Але й надто щедрий полив шкодить кореневій системі. Утім, у полі ж росте й без особливого догляду.

На присадибній ділянці горох доцільно вирощувати сумісно з іншими культурами, які служитимуть для нього опорою. Бажаною сусідкою є кукурудза.

За умови правильної передпосівної підготовки ґрунту посіви поживи не потребують, її вносять лише на першому етапі росту до часу, коли горох починає цвісти.

Головним шкідником культури є горохова плодожерка. Уникнути збитків від неї допоможе більш раннє висівання насіння і своєчасний обробіток ґрунту. За теплої та вологої погоди горох може уражуватися фузаріозом, аскохітозом чи гороховою попелицею. З останньою можна боротися різними інсектицидами, наприклад інтавіром. У разі застосування «хімії» горохові стручки можна зривати тільки через три тижні. З хворобами легше боротися, вирощуючи рослину на опорах, що сприяє ліпшим освітленню та провітрюванню.

Версія для друку          До списку статтей

ОСЬ-ОСЬ луки вкриються ніжною зеленню, і людська худоба піде на пашу. Як підготувати її до цього? Зробити «манікюр», аби ніщо не заважало рухатися навіть горбкуватою ділянкою. Також у матеріалі піде мова про телят: як їх ліпше випасати — в гурті або на прив’язі? А ще — чи потрібно додатково підгодовувати корову, яка ходить на пасовище?

Не так давно ви встановили пластикові вікна, милувалися їхнім ошатним білим виглядом, від чого помешкання здавалося привабливим і радісним, а сьогодні, як не миєте пластик, а жовтизна не зникає. Сподіваємося, вам стануть у пригоді наші рекомендації стосовно відбілювання пожовтілих підвіконня й рам.

Хочете мати ранню капусту, то поспішіть із висіванням її на розсаду. Що потрібно робити для профілактики «чорної ніжки», важливіше тепло чи світло, як проводити загартування та захист молодих рослин на грядці від шкідників — ось теми статті в наступному «ДГ».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове