Архів
П’ятниця,
24 березня 2017 року

№ 23 (19468)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Весняна ревізія

Василь ДЮБА.

З НАСТАННЯМ тепла проводять головний весняний огляд бджолосімей, який ще називають весняною ревізією. Чим швидше її провести, тим раніше вдасться оцінити їхній стан після зимівлі, усунути виявлені недоліки і створити щонайсприятливіші умови для розвитку сімей.

Доведеться повністю розбирати гнізда, тому огляд проводять при температурі повітря не нижче 14-15 градусів. Силу сімей визначають за кількістю вуличок у гнізді, повністю зайнятих бджолами: у сильних їх має бути вісім і більше, у середніх — шість-сім, а у слабких — ще менше. Визначають і кількість розплоду. В сильної сім’ї на цей час він буває на трьох-чотирьох рамках. Кількість і якість розплоду характеризує матку. Багато рівномірного посіву без пропусків комірок засвідчує, що матка дуже хороша. А буває, що посіву в гнізді мало і він розкиданий по стільниках маленькими острівцями. В такому разі потрібно передусім знайти і оглянути матку: можливо, в неї пошкоджена або й зовсім відсутня ніжка чи є якась інша травма. Таку необхідно замінити. Вибраковують і маток-трутівок (відкладають незапліднені яйця, з яких виходять лише трутні). Розплід такої матки бджоли запечатують опуклими кришечками.

Інколи буває, що посів розкиданий потроху у верхніх частинах рамок, але це не ознака поганої матки, а свідчення якихось негараздів у сім’ї — неутеплене гніздо, погані стільники, слабка сила. В такому разі матку оцінюють пізніше, після усунення недоліків.

Буває й таке, що в сім’ї знаходять закритий і відкритий розплід, є свищуваті маточники, але нема яєць. Це ознака того, що матка відсутня, в такому випадку маточники зривають і через 2-3 години підсаджують плідну матку.

Трапляється, що в гнізді немає розплоду і маточників, не вдалося відшукати матку, але бджоли спокійні. Тоді слід в середину гнізда помістити рамку з молодими личинками з іншої сім’ї, утеплити його, а через два дні перевірити. Поява свищуватих маточників засвідчить відсутність матки. Маточники треба зірвати і через 2-3 години підсадити запасну матку; якщо ж таких немає і ніде взяти, то безматочну сім’ю приєднують до слабшої, яка має матку. Це потрібно робити надвечір, коли бджоли перестають літати. При цьому, щоб вони були спокійними, їх оббризкують цукровим сиропом (1:1) із додаванням кількох м’ятних крапель і добре обробляють димом. Якщо ж бджіл обох сімей струсити перед льотком, щоб вони разом увійшли у вулик, то з’єднання відбудеться краще.

Навесні, коли медозбір дуже обмежений або його й зовсім немає, можливі напади бджіл з одних вуликів на інші. При цьому не тільки розкрадаються запаси корму, а й гине багато комах. Для запобігання таким негараздам під час огляду сімей не слід залишати рамки відкритими, потрібно користуватися переносними ящиками, не варто надміру відкривати льотки, а всі роботи виконувати швидко та обережно.

Під час зимівлі в деяких неблагополучних сім’ях рамки і стінки вуликів забруднюються екскрементами бджіл, хворих на нозематоз, а це може спричинити й інші захворювання. Допоможе вийти із ситуації запас чистих продезінфікованих вуликів, в які можна переселити неблагополучні сім’ї. Забруднені стільники видаляють, вулики очищають від слідів проносу, обпалюють зсередини паяльною лампою або газовою горілкою.

Версія для друку          До списку статтей

ОСЬ-ОСЬ луки вкриються ніжною зеленню, і людська худоба піде на пашу. Як підготувати її до цього? Зробити «манікюр», аби ніщо не заважало рухатися навіть горбкуватою ділянкою. Також у матеріалі піде мова про телят: як їх ліпше випасати — в гурті або на прив’язі? А ще — чи потрібно додатково підгодовувати корову, яка ходить на пасовище?

Не так давно ви встановили пластикові вікна, милувалися їхнім ошатним білим виглядом, від чого помешкання здавалося привабливим і радісним, а сьогодні, як не миєте пластик, а жовтизна не зникає. Сподіваємося, вам стануть у пригоді наші рекомендації стосовно відбілювання пожовтілих підвіконня й рам.

Хочете мати ранню капусту, то поспішіть із висіванням її на розсаду. Що потрібно робити для профілактики «чорної ніжки», важливіше тепло чи світло, як проводити загартування та захист молодих рослин на грядці від шкідників — ось теми статті в наступному «ДГ».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове