Архів
П’ятниця,
24 березня 2017 року

№ 23 (19468)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Які дерева садять цієї пори

ЯК ТІЛЬКИ встановиться плюсова температура, можна садити будь-які плодові дерева. В цей період коріння добре вбирає вологу, в результаті чого дереву легше прижитися.

Досвідчені садівники радять цієї пори висаджувати теплолюбні кісточкові: черешні, вишні, сливи, абрикоси, а також незимостійкі сорти груш.

При цьому слід дотримуватися таких правил:

— яму ліпше готувати з осені. Та в будь-якому випадку ґрунт треба збагатити перегноєм або іншим органічним добривом. У жодному разі не допускається внесення свіжого гною;

— посадка саджанців проводиться до набубнявіння бруньок;

— перед посадкою обрізають усі засохлі корені. Якщо коріння підсохло під час транспортування, то попередньо деревце потрібно помістити на кілька годин у воду.

Черешню садять на схилах, захищених із півночі. Дерево добре росте на легких супіщаних і досить кальцинованих ґрунтах. Коренева система не терпить застою води і погано розвивається на сухій ділянці.

Перед весняною посадкою черешні вносять попіл і мінеральні добрива. На одну яму достатньо одного кілограма попелу, 100 г сульфату натрію і 250-300 г суперфосфату.

Вишня не така вимоглива до ґрунту, як черешня. Дерево росте на глинистому, грубозернистому грунті. Може розвиватись і плодоносити на сухих ділянках. Але місце для неї слід вибирати за тими ж правилами, що і для черешні. На одну яму вносять: деревний попіл — 0,5 кг, суперфосфат — 150 г, сульфат калію — 50 г.

Кліматичні умови середньої смуги не дають змоги саджанцям сливи, посадженим восени, вкоренитись і зміцніти. Мороз пошкоджує навіть досить зимостійкі сорти. Тому сливу будь-якого сорту висаджують навесні. Ця культура найкраще почувається на глинистих і середніх (ближче до важких) ґрунтах. Серед усіх видів плодових тільки слива, мабуть, переносить вологі ділянки.

Ця культура вимагає обов’язкового вапнування землі перед посадкою: на піщаних ґрунтах вносять (посипають зверху) вапно або деревний попіл з розрахунку 200 г на квадратний метр, на суглинках — 500 г на квадратний метр. Присипають коров’яком і перекопують. Окрім того, перед посадкою у ґрунт вносять 200-250 г суперфосфату, 100-150 г сірчанокислого або 70-100 г хлористого калію, а також півкіло­грама деревного попелу.

Навесні висаджують також груші сортів середньої, нижче середньої і низької зимостійкості. Місце вибирають тепле і сухе. Дерево добре росте на важкому ґрунті, тільки треба, щоб він був розпушений і збагачений поживними речовинами. Тому, готуючи яму, вносять приблизно 3 відра перегною або компосту, а безпосередньо перед висадженням — до 200 г сульфату калію, по кілограму суперфосфату і деревного попелу.

З усіх кісточкових дерев абрикос є найтеплолюбнішим. Тому дерево висаджують виключно навесні, коли ґрунт достатньо прогріється. Вибір місця для абрикоса є вирішальним фактором, що визначає успіх у його вирощуванні. Ця культура добре розвивається на положистих західних схилах, на супісках і суглинках. Абрикосу необхідний ґрунт, добре збагачений поживними речовинами. Для цього на одну яму вносяться такі добрива: 0,5 кг суперфосфату, 150 г аміачної селітри, 100 г калійної солі, 1 кг вапна і 2 кг деревного попелу.

Навесні також садять персики, мигдаль. Слід враховувати, що вони за температури нижче мінус 25ОC вимерзають.

Версія для друку          До списку статтей

ОСЬ-ОСЬ луки вкриються ніжною зеленню, і людська худоба піде на пашу. Як підготувати її до цього? Зробити «манікюр», аби ніщо не заважало рухатися навіть горбкуватою ділянкою. Також у матеріалі піде мова про телят: як їх ліпше випасати — в гурті або на прив’язі? А ще — чи потрібно додатково підгодовувати корову, яка ходить на пасовище?

Не так давно ви встановили пластикові вікна, милувалися їхнім ошатним білим виглядом, від чого помешкання здавалося привабливим і радісним, а сьогодні, як не миєте пластик, а жовтизна не зникає. Сподіваємося, вам стануть у пригоді наші рекомендації стосовно відбілювання пожовтілих підвіконня й рам.

Хочете мати ранню капусту, то поспішіть із висіванням її на розсаду. Що потрібно робити для профілактики «чорної ніжки», важливіше тепло чи світло, як проводити загартування та захист молодих рослин на грядці від шкідників — ось теми статті в наступному «ДГ».

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове