Архів
Вівторок,
21 березня 2017 року

№ 22 (19467)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Її величністю схвалено

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Королева Єлизавета ІІ підписала закон про вихід країни з ЄС.

Докладніше...
Обережно: вибухонебезпечний лист

ФРАНЦІЯ. У Парижі, у штаб-квартирі МВФ, вибухнула надіслана туди поштова кореспонденція.

Докладніше...
Знову помилка пілота?

СИРІЯ. Невпізнані військові літаки розбомбили мечеть у селі Аль-Джина поблизу Алеппо.

Докладніше...
Чергове крихке перемир’я

ЛІВІЯ. Проурядові сили та ісламісти домовилися про припинення вогню.

Докладніше...
Відповідь буде адекватна

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Сполучені Штати не виключають можливості воєнного конфлікту з КНДР.

Докладніше...
Вперше пройшли до парламенту

НІДЕРЛАНДИ. Етнічні турки отримали місця в законодавчому органі.

Докладніше...
Потренуватись не завадить

ЯПОНІЯ провела перші цивільні навчання з евакуації жителів на випадок ракетного удару з Північної Кореї.

Докладніше...
Замахнулись на «сонячний» рекорд

У ТУРЕЧЧИНІ побудують найбільшу в світі сонячну електро-станцію.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Самоврядування

Повноваження сільського старости

Ліна ПАСЬКО.

НАБРАВ чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо статусу старости села, селища)», опублікований 11 березня 2017 року.

Староста — виборна посада місцевого самоврядування, нова інституція, створена для того, щоб представляти інтереси жителів сіл в об’єднаних територіальних громадах. Запроваджується у селах, селищах, жителi яких увiйшли до складу громади, крім населених пунктів, визначених як адмiнiстративні центри.

У чинне законодавство вводиться поняття «старостинський округ» — одне або кілька сіл (селищ) на території об’єднаної громади, а його межi визначають та за потреби вносять зміни сiльська, селищна, мiська ради. Вони можуть охоплювати всю територiю громади або лише одного чи кiлькох населених пунктiв.

Старости, крім захисту прав і законних iнтересів жителiв сiл, селищ у межах старостинського округу, відповідатимуть за комунікацію між селянами і представниками місцевої влади. До повноважень цієї особи, зокрема, належать: відвідування пленарних засідань сільської, селищної, міської ради; сприяння людям у підготовці документів, що подаються до органів місцевого самоврядування; участь у підготовці місцевого бюджету стосовно програм, які впроваджуватимуть на території округу; обстоювання iнтересiв жителiв округу у сферах соцiального захисту, культури, освiти, спорту, туризму, житлово-комунального господарства. Також ця посадова особа має стежити за станом довкiлля, об’єктiв соцiальної та комунальної iнфраструктури, за правопорядком. За певних умов старосту можуть наділити повноваженнями щодо завiрення копiй документiв, оформлення довiдок для мешканцiв населених пунктів тощо. Загалом він виконуватиме роль промiжної ланки мiж селянами та органами мiсцевого самоврядування і зобов’язаний знати про всi рiшення, прийняті виконкомом щодо округу. Має поінформувати людей, а затим стежити, як виконуються ці рiшення і розпорядження посадових осiб.

Старости мають дбати про працевлаштування людей, отримання медичної допомоги, сприяти у створенні громадських органiзацiй.

Законом передбачено, що до виборiв старости призначають виконувача обов’язкiв. Це може бути колишнiй голова або ж секретар сiльської чи селищної ради. Якщо ж у населеному пунктi не було нi того, нi іншого, то виконувача обов’язкiв старости теж не буде. У такому разi слiд якомога швидше провести вибори.

Жителi округу обирають старосту на п’ять рокiв. Вiн є членом виконкому ради об’єднаної громади за посадою, має право голосу в радi громади щодо питань, якi стосуються його округу, бере участь у пiдготовцi бюджету громади. Повноваження старости починаються з моменту складення ним присяги на засiданнi ради об’єднаної громади. Крiм того, вiн має звiтувати перед виборцями. Не має права поєднувати свою роботу з пiдприємницькою дiяльнiстю чи iншою зайнятiстю. У нього повинне бути робоче місце на території старостинського округу, де він обирався, та чіткий графік роботи, зручний для жителів.

Виборцi або рада об’єднаної громади мають право вiдкликати старосту за неналежне виконання обов’язкiв. Для цього достатньо зiбрати пiдписи жителiв старостинського округу. Їх має бути бiльше, нiж голосiв, поданих за цю особу на виборах.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
I не мрійте!
Читати
Термін надзвичайного стану подовжено
Читати
Безробітних побільшало
Читати
У МВФ ще подумають
Читати
До вас їде ревізор
Читати
Спиртовики протестують
Читати
Невдалий менеджмент чи політика?
Читати
Рахунки кредитних карток заблоковані
Читати
Діти з епілепсією залишені напризволяще
Читати
Виїзний сервіс
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове