Архів
Вівторок,
21 березня 2017 року

№ 22 (19467)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Її величністю схвалено

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Королева Єлизавета ІІ підписала закон про вихід країни з ЄС.

Докладніше...
Обережно: вибухонебезпечний лист

ФРАНЦІЯ. У Парижі, у штаб-квартирі МВФ, вибухнула надіслана туди поштова кореспонденція.

Докладніше...
Знову помилка пілота?

СИРІЯ. Невпізнані військові літаки розбомбили мечеть у селі Аль-Джина поблизу Алеппо.

Докладніше...
Чергове крихке перемир’я

ЛІВІЯ. Проурядові сили та ісламісти домовилися про припинення вогню.

Докладніше...
Відповідь буде адекватна

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Сполучені Штати не виключають можливості воєнного конфлікту з КНДР.

Докладніше...
Вперше пройшли до парламенту

НІДЕРЛАНДИ. Етнічні турки отримали місця в законодавчому органі.

Докладніше...
Потренуватись не завадить

ЯПОНІЯ провела перші цивільні навчання з евакуації жителів на випадок ракетного удару з Північної Кореї.

Докладніше...
Замахнулись на «сонячний» рекорд

У ТУРЕЧЧИНІ побудують найбільшу в світі сонячну електро-станцію.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • З літопису наших днів

Управлінський фокус

Віталій НАЗАРЕНКО.

Чернігівська область.

МЕШКАНЦІ чернігівського гуртожитку на вулиці Осипенко, 2-а, після десятків років проживання тут вирішили скористатися законним правом на приватизацію комунального майна. Колишні та працюючі медики, які населяють гуртожиток, вважали справу перспективною, однак отримали проблему, якої не передбачили. Керівництво обласної дитячої лікарні, в оперативному управлінні якої перебував гуртожиток, зробило зустрічний хід — вирішило... відмовитися від приміщення, передавши його в оперативне управління Чернігівського базового медичного коледжу, який також підпорядковується облраді. Причина — начебто величезна щорічна заборгованість за проживання мешканців. Останні ж кажуть про інше: гуртожиток перетворили на збитковий штучно, аби згодом продати його приватному забудовнику, котрий на прилеглій території зведе багатоповерхівку.

За словами колишньої медсестри Олени Луцко, котра прожила в гуртожитку 25 років, такий «управлінський фокус» зроблено після того, як вона подала документи на приватизацію кімнати.

«Я чверть століття пропрацювала медичною сестрою, — каже Олена Луцко. — Відповідно до закону маю право на приватизацію житла, однак керівництво обласної дитячої лікарні так не вважає. Нам дали чітко зрозуміти, що затягають по судах, доки ми не витратимо всі гроші, але житло нам не дістанеться».

Головний лікар обласної дитячої лікарні депутат провладної політичної сили в Чернігівській облраді Олександр Карета пояснює, що рішення зняти будівлю з балансу є вимушеним.

«Ми утримуємо цей гуртожиток собі у збиток, — каже він. — Збитковість сягнула майже 800 тисяч гривень. — Будівля розрахована на 232 місця. Нині у п’ятиповерховому корпусі проживає 191 людина. З усієї кількості мешканців, бунтують тільки 30 чоловік. Статус гуртожитку не змінюється. Ми провели з людьми роз’яснювальну роботу, і вони далі спокійно працюють, бо їм абсолютно однаково, кому з власників перераховувати кошти за проживання».

Фармацевт Наталія Омельченко лише посміхається при згадці про «роз’яснювальну роботу». Вона стверджує, що адміністрація обласної дитячої лікарні залякує своїх працівників. «Коли я вперше звернулася до обласної ради з проханням зняти з розгляду питання зміни оперативного управлінця, то мою маму звільнили з роботи, — жаліється жінка. — Вона майже чотири десятки років пропрацювала в обласній дитячій лікарні медичною сестрою, має вищу категорію. Хіба виникне у людини перед пенсією бажання звільнитися з постійного місця роботи?»

«Ось уже місяців зо два ми не знаємо, кому платити за проживання, — каже Олена Михайлівна. — Та й уявіть собі: люди, які не отримують субсидій, платять по 1600 гривень на місяць за кімнату площею 18 квадратних метрів, це у кращому разі. В Чернігові за трикімнатну квартиру менше платять. Керівництву лікарні не потрібні власники житла, їм потрібен гуртожиток у власності та гектар прилеглої землі, яку можна забудувати».

Чернігівська обласна рада людей не підтримала. Проти зміни оперативного управління гуртожитком виступили лише окремі депутати. Більшість же вирішила голосувати за проект рішення, запропонованого головним лікарем Олександром Каретою, і передати будівлю на баланс медичного коледжу. Чи буде з того користь обласному бюджету, не відомо. А от проблеми з приватизацією у мешканців гуртожитку виникнуть.

Юрист Володимир Кравченко пояснює: «У гуртожитку проживають 50 сімей колишніх і працюючих медиків, більша частина з яких набула право на приватизацію житла. Законом України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитку» передбачено, що громадяни мають право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитках, які перебувають у власності територіальних громад і можуть бути приватизовані відповідно до закону. На мою суб’єктивну думку і думку мешканців цього гуртожитку, рішення про передачу його в управління медичного коледжу ускладнить процес приватизації й унеможливить реалізацію мешканцями їхніх законних прав, бо є ризик зміни статусу...».

Тим часом голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко запевнив, що після зміни балансоутримувача статус змінювати ніхто не буде. «Ми рахуємо гроші своїх платників, — каже він. — Бездумно їх витрачати не маємо права. Але й мови про виселення людей з гуртожитку немає».

Мешканці гуртожитку під словами про «бездумне витрачання» розуміють саме їхнє законне право на приватизацію, проти якого дружно виступають чиновники.

«Після передачі гуртожитку в управління медичному коледжу керівництво останнього прийме нове положення і гуртожиток набуде нового статусу, — впевнена Олена Луцко. — Зроблять це буквально за місяць. Відтак, суд я програю».

Перше судове засідання за позовом О. Луцко має відбутися вже 28 березня. Документи на приватизацію підготувала і її сусідка Наталія Омельченко. Тепер жінки не певні не лише в тому, що вдасться відстояти своє законне право на приватизацію, а і в тому, чи не виселять їх на вулицю. Керівники обласної дитячої лікарні прозоро натякнули «бунтівникам», що гуртожиток призначений для молодих спеціалістів. Тож пенсіонерам та колишнім медикам з їхніми родинами робити там нічого. Ну, а новий власник — медколедж — звісно, буде зацікавлений у тому, щоб там проживали студенти. Словом, для мешканців гуртожитку — ветеранів право на приватизацію тимчасового житла перетворюється на нездійсненну мрію.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
I не мрійте!
Читати
Термін надзвичайного стану подовжено
Читати
Безробітних побільшало
Читати
У МВФ ще подумають
Читати
До вас їде ревізор
Читати
Спиртовики протестують
Читати
Невдалий менеджмент чи політика?
Читати
Рахунки кредитних карток заблоковані
Читати
Діти з епілепсією залишені напризволяще
Читати
Виїзний сервіс
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове