Архів
Вівторок,
21 березня 2017 року

№ 22 (19467)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Її величністю схвалено

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Королева Єлизавета ІІ підписала закон про вихід країни з ЄС.

Докладніше...
Обережно: вибухонебезпечний лист

ФРАНЦІЯ. У Парижі, у штаб-квартирі МВФ, вибухнула надіслана туди поштова кореспонденція.

Докладніше...
Знову помилка пілота?

СИРІЯ. Невпізнані військові літаки розбомбили мечеть у селі Аль-Джина поблизу Алеппо.

Докладніше...
Чергове крихке перемир’я

ЛІВІЯ. Проурядові сили та ісламісти домовилися про припинення вогню.

Докладніше...
Відповідь буде адекватна

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Сполучені Штати не виключають можливості воєнного конфлікту з КНДР.

Докладніше...
Вперше пройшли до парламенту

НІДЕРЛАНДИ. Етнічні турки отримали місця в законодавчому органі.

Докладніше...
Потренуватись не завадить

ЯПОНІЯ провела перші цивільні навчання з евакуації жителів на випадок ракетного удару з Північної Кореї.

Докладніше...
Замахнулись на «сонячний» рекорд

У ТУРЕЧЧИНІ побудують найбільшу в світі сонячну електро-станцію.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Сільські обрії

Не лише критикувати, а й робити

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Харківська область.

Якщо серед полів у Чугуївському районі з вікна маршрутки ви побачите автобусні зупинки, розмальовані соняшниками, то знайте, що наближаєтеся до Тернової та Введенки, в яких головує Ганна Геращенко. Перебравшись із мегаполіса у село, де її два роки тому селяни обрали своїм лідером, вона намагається змінити життя на краще.

Діти в центрі Всесвіту

З ЯКОГО кінця не почни розмову з Ганною Юр’ївною, крутитиметься вона довкола дітей. Зокрема, тих, що живуть в інтернатах. Їхня доля зачепила її серце ще в дитинстві, коли п’ятирічною дівчинкою запитала у мами, що вела її за руку повз сиротинець, а хто живе в будинку за високим парканом... Мама пояснила. Можливо, саме згадка про це спонукала її вивчитися на педіатра.

Народивши одне за одним власних трьох, вона вирішила допомагати дітям, котрих життя обділило любов’ю та турботою. В одній із газет натрапила на статтю про інтернати для важконеповносправних.

— Ці заклади завжди розташовувалися подалі від людського ока, — каже Ганна Юр’ївна. — Дітей із різними вадами годували, сяк-так доглядали за ними, й більше нічого. Як працювати з цією особливою категорією, мало хто знав.

Ганна разом із іншими небайдужими взялася навчати персонал закладів методикам роботи з інвалідами. Також власними силами облаштували ігрові та реабілітаційні кімнати. Згодом взялися ще й за психоневрологічні інтернати для дорослих, куди потрапляли їхні підопічні у дорослому віці. Ганна з гордістю розповідає, що їм вдалося створити у Ржавчику будинок, де інваліди мешкають в умовах, наближених до домашніх.

Толока — велике діло

ДО ТЕРНОВОЇ, що на території Введенської селищної ради, родина Геращенків перебралася, щоб їхні діти зростали на природі. Біля Тернової шумлять чудові сосни... Але у тому лісі було повно сміття. Народилась ідея організувати толоку, щоб прибрати. Написали оголошення, запросили людей долучитися до корисної справи. Мовляв, це ж наш ліс, наше багатство, здоров’я наших дітей. У визначений час... прийшла лише одна людина. Геращенки пішли по дворах, аби загітувати селян. Врешті-решт зібралася ціла вулиця... Повний тракторний причіп назбирали жерстяних банок із-під пива й пластикових пляшок. Здали їх, отримали трохи грошей. Потроху назбиралося на дитячий ігровий майданчик.

Затим Ганна подумала, а чи не варто спробувати поставити хоча б один контейнер для роздільного збирання сміття? Екологічні толоки показали, що коли з людьми працювати, то вони виявляють високий рівень культури в ставленні до довкілля. Поставили сім контейнерів, новація, як кажуть, прижилася. Сім років проект тримався на її ентузіазмі. Коли ж Ганна Юр’ївна стала селищним головою, створили комунальне підприємство, що займається цією проблемою.

Без кваліфікованих кадрів ніяк

ЗАПИТУЮ Ганну Геращенко, чи не шкодує, що її обрали введенським селищним головою? Адже менше часу залишається на дітей, та й роботу часом доводиться виконувати невдячну.

— Буває, що шкодую, — зізнається жінка. — Якщо чесно, то не думала, що виграю вибори... Однак, коли вже впряглася в цього воза, то мушу тягти його. Неприпустимо лише критикувати й жалітися, треба щось робити.

Селищний голова, на думку більшості односельців, відповідає за все: соціальну й економічну політику уряду, підвищення комунальних платежів, безробіття, погані дороги... Ох, ці кляті дороги: через місяць, як її обрали керівником, пішли дощі. Ні проїхати, ні пройти. Приходять люди й категорично: ми обрали тебе, так роби щось із ними. І не поясниш односельцям, що не вона приймала бюджет, у який не закладено коштів на ремонт автошляхів. До того ж вони на балансі держави, а не селищної ради. Однак таки знайшли кошти, перерахували їх відомству, яке відповідає за ремонт доріг... А ті почали ремонт аж через кілька місяців — стільки часу пішло на узгодження купи документів.

Взагалі, каже Ганна, бюрократія дуже дошкуляє. Коли реєстрували комунальне підприєство зі збирання сміття, держреєстратор тричі повертала документи. Бачте, шрифт на титульній сторінці не того розміру.

А ще бракує кваліфікованих кадрів. Добре, що коло Геращенко є люди, які її підтримують, на яких можна покластися. Без цього навряд чи вона щось зробила б. Але, звичайно, і критиків вистачає.

При мені до неї підійшла жінка і почала дякувати. За відремонтований на школі дах, який роками протікав, ремонт, хай і невеликий, доріг, культурний центр, в якому діти займаються танцями, секцію боксу, клуб робототехніки, які запрацювали у вільних приміщеннях селищної ради. За свята для мешканців сіл та селищ. Врешті-решт за сім встановлених зупинок, три з яких вже розмалювали. Ганна так від тих щирих слів розхвилювалася, що ледве не заплакала...

На фото автора: введенський сільський голова Ганна Геращенко.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
I не мрійте!
Читати
Термін надзвичайного стану подовжено
Читати
Безробітних побільшало
Читати
У МВФ ще подумають
Читати
До вас їде ревізор
Читати
Спиртовики протестують
Читати
Невдалий менеджмент чи політика?
Читати
Рахунки кредитних карток заблоковані
Читати
Діти з епілепсією залишені напризволяще
Читати
Виїзний сервіс
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове