Архів
Вівторок,
21 березня 2017 року

№ 22 (19467)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я
  • За рубежем
Її величністю схвалено

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Королева Єлизавета ІІ підписала закон про вихід країни з ЄС.

Докладніше...
Обережно: вибухонебезпечний лист

ФРАНЦІЯ. У Парижі, у штаб-квартирі МВФ, вибухнула надіслана туди поштова кореспонденція.

Докладніше...
Знову помилка пілота?

СИРІЯ. Невпізнані військові літаки розбомбили мечеть у селі Аль-Джина поблизу Алеппо.

Докладніше...
Чергове крихке перемир’я

ЛІВІЯ. Проурядові сили та ісламісти домовилися про припинення вогню.

Докладніше...
Відповідь буде адекватна

ПІВНІЧНА КОРЕЯ. Сполучені Штати не виключають можливості воєнного конфлікту з КНДР.

Докладніше...
Вперше пройшли до парламенту

НІДЕРЛАНДИ. Етнічні турки отримали місця в законодавчому органі.

Докладніше...
Потренуватись не завадить

ЯПОНІЯ провела перші цивільні навчання з евакуації жителів на випадок ракетного удару з Північної Кореї.

Докладніше...
Замахнулись на «сонячний» рекорд

У ТУРЕЧЧИНІ побудують найбільшу в світі сонячну електро-станцію.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • У Верховній Раді

Парламентаризму в Україні — сто років

Марина ТІШКОВА.

Після бурхливої пленарної середи депутатам усе ж вдалося повернутися до робочого режиму. Загалом за два завершальні пленарні дні минулого тижня вдалося розглянути одинадцять законопроектів, схвалено п’ять законів.

НАЙЯСКРАВІША парламентська подія була припасена, так би мовити, «на десерт». У п’ятницю, 17 березня, відбулося урочисте засідання з нагоди 100-річчя українського парламентаризму (Президент обмежився телезверненням із цього приводу, хоча в цей час перебував в Україні), був присутній Кабмін майже у повному складі, численні почесні гості.

Нагадаємо, 17 березня 1917 року в Києві з ініціативи Товариства українських поступовців, військових, духовенства, громадських та культурних організацій було проголошено утворення Української Центральної Ради. Значення події важко переоцінити. Цей історичний факт промовисто засвідчує: наша державність зародилася не 1991 року, як про це не вгаваючи кричать сусіди з-за «поребрика», ніби й не помічаючи міцного й давнього коріння ще з часів Київської Русі, а Запорізька Січ, як вважають історики, була прообразом демократичної республіки в сучасному її виразі.

До співвітчизників із парламентської трибуни звернулися Голова ВР А. Парубій, голова Інституту національної пам’яті В. В’ятрович, завідувач відділу історії Української революції 1917-1921 років Інституту історії України НАНУ В. Верстюк, представники духовенства — Верховний архієпископ Української греко-католицької церкви Л. Гузар та Святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет. У всіх промовах червоною ниткою пролягала ідея об’єднання в ім’я спільної справи в боротьбі проти зовнішніх і внутрішніх ворогів.

100 років парламентаризму — поважна дата. Доречно б цими днями замислитися: як нинішня Верховна Рада розвиває парламентаризм, як утілює його критерії, чи відповідає поважному званню найвищого законодавчого органу країни? Дуже хотілося б, щоб такий аналіз був ґрунтовним і самокритичним. Адже досить глянути новини — і перед суспільством постають напівпорожня сесійна зала, бійки та суперечки, які часто замінюють законотворчу роботу... А скільки підводних каменів ще сховано від людського ока? Святкувати в нас, на жаль, виходить краще, ніж працювати.

Пленарного четверга депутати зосередилися на питаннях правоохоронної та оборонної сфер. Виклик на допит через офіційні ЗМІ, збільшення граничного строку тримання особи під вартою та терміну досудового розслідування, можливість продовження генеральним прокурором строку досудового розслідування до 18 місяців — такі заходи повинні дати старт судовому процесу у 190 «заочних» справах, включаючи екс-президента В. Януковича, кримських перебіжчиків, 20 генералів та міністра оборони Російської Федерації... Відповідний закон зі змінами до Кримінального процесуального кодексу після досить жвавої дискусії прийнято 252 голосами.

Віднині дані всіх військовозобов’язаних українців мають зберігати цивілізовано, в загальній електронній базі — така основна ідея законопроекту «Про Єдиний державний реєстр військовозобов’язаних». Проект цього документа проходив через парламентське «сито» дуже важко — у четвер його розглядали у повторному другому читанні. Закон врешті благословився на світ. Однак сумніви в його дочасності залишилися: через проблеми із захистом інформації в Україні ці дані можуть опинитися у ворожих руках.

Для наведення порядку у війську також прийнято зміни до законодавства, якими планується посилити відповідальність армійців. Зокрема, адміністративна ширше застосовуватиметься до резервістів під час проходження зборів (за появу в нетверезому стані та під впливом наркотичних чи психотропних речовин) тощо.

Змінами до 4-ї статті Закону «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» підкориговано Державну цільову програму будівництва доступного житла на 2010-2017 роки — учасникам АТО та внутрішньо переміщеним особам буде збільшено компенсацію під час придбання житла з 30 до 50%.

Серед розглянутих питань і найдражливіше — мовне. Запропоновано встановити мовні квоти на телебаченні: на загальнонаціональних телеканалах частка передач, у тому числі новин, державною мовою має становити не менш як 75% у прайм-тайм, на регіональних — 50%. Відповідно мовам національних меншин відводиться 25%. Із цього приводу фракція «Опоблоку» зчинила нечуваний ґвалт: мовляв, порушуються конституційні права російськомовних громадян, йдеться про втручання в діяльність суб’єктів господарювання... Зрештою законопроект таки схвалили в першому читанні. Дещо дивно, втім, що навіть на 26-му році в незалежній країні питання використання державної мови супроводжується таким шквалом негативних емоцій.

У п’ятницю під час традиційної «Години запитань до уряду» про стан справ у довірених галузях поінформували віце-прем’єр Г. Зубко та міністр освіти Л. Гриневич. Г. Зубко (до речі, виступає вже другу «Годину...» поспіль) розповів про заходи щодо впровадження енергоефективності, звично закликаючи парламент прийняти ініційовані урядом законопроекти з цієї тематики.

Л. Гриневич повідомила про стан фінансування сфери освіти. За її словами, тут відчутні зрушення на краще.

Нинішнього тижня депутати працюватимуть у пленарному режимі.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
I не мрійте!
Читати
Термін надзвичайного стану подовжено
Читати
Безробітних побільшало
Читати
У МВФ ще подумають
Читати
До вас їде ревізор
Читати
Спиртовики протестують
Читати
Невдалий менеджмент чи політика?
Читати
Рахунки кредитних карток заблоковані
Читати
Діти з епілепсією залишені напризволяще
Читати
Виїзний сервіс
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове