Архів
Вівторок,
21 березня 2017 року

№ 22 (19467)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Медична практика

Самоконтроль при діабеті

Любов САЛІЙ, фітотерапевт.


Останнім часом у багатьох людей у результаті аналізу крові на цукор раптом виявляється значне перевищення показників його норми. На жаль, цукровий діабет став проблемою нашого часу. Та все ж із ним можна поборотися.

Хвороба, яка прогресує

ЦУКРОВИЙ діабет сьогодні посідає одну з лідируючих позицій після серцево-судинних і онкологічних захворювань і з кожним роком «молодшає». В чому суть цієї недуги? В повній або відносній нестачі гормону підшлункової залози — інсуліну. Внаслідок цього зростає рівень цукру в крові, виникають порушення енергетичного обміну, до того ж нерідко досить значні.

Цукровий діабет буває двох типів — інсулінозалежний, що здебільшого спостерігається у дітей та молоді і лікується інсуліном, та інсулінонезалежний, який буває переважно у людей віком понад 40 років і лікується дієтою, антидіабетичними таблетками. І хоча існує спадкова схильність до цієї хвороби, її виникнення залежить і від багатьох інших чинників. Так, цьому сприяють надлишкова вага, тривала стресова ситуація, вірусні інфекції, аутоімунні порушення і навіть деякі ліки. У молоді діабет найчастіше буває вірусного походження. Прислухайтеся до себе: сухість у роті, спрага, часте сечовипускання, підвищений апетит, погіршення зору, свербіж шкіри, головний біль, порушення чутливості — ось вони, провісники цієї недуги.

Перші ліки — дієта

ЯКЩО діагноз підтвердився, розпочинати лікування доведеться з дієти. Без її дотримання інші засоби будуть неефективні. Передусім треба обмежити споживання цукру та жирів і водночас збільшити частку свіжих овочів і фруктів. І головне — споживати якомога більше продуктів, багатих на вітаміни групи В, оскільки вони сприяють виробленню інсуліну. Найбільше його міститься в кислому молоці, дріжджах, паростках пшениці, висівках, зернах злаків. А ще в харчовому раціоні неодмінно мають бути мікроелементи сірки й нікелю. На них багаті капуста, хрін, часник, цибуля, редиска, ріпа, спаржа, крес-салат, гарбуз, морква, стручки бобів, аґрус, слива, інжир, мигдаль, огірки, суниці, жовток яйця, салат-латук, буряк, горіхи, кисломолочні продукти. Здатністю збільшувати утворення інсуліну наділений і цинк, який у великій кількості міститься у буряку й висівках.

До речі, не варто нехтувати фізичними навантаженнями. Послаблюють недугу і додають сил нескладні вправи для підвищення життєвого тонусу, а також плавання в басейні, піші прогулянки.

Цілюща сила фітотерапії

ПОЗИТИВНИЙ ефект справляють лікарські рослини та збори з них. На початкових стадіях хвороби фітотерапія і дієта — це основа лікування. А ось при діабеті середньої складності і складному лікарські рослини використовуються як допоміжний засіб із розрахунком на можливе зниження дози медикаментів. Найбільшу здатність знижувати рівень цукру в крові мають брусниця, козлятник, суниця лісова, золототисячник, лавр благородний, лопух, горіх волоський, бруньки бузку, софора, чорниця, шовковиця, шипшина.

Помічний від цукрового діабету збір, який складається з рівних частин трави козлятнику, листя кропиви, лушпиння квасолі і коріння кульбаби: 8 г подрібненої на порошок суміші залити 350 мл окропу, кип’ятити три хвилини, настояти в теплому місці півтори години, процідити. Приймати чотири рази на день за 10 хвилин до їди по третині склянки.

Одним із найкращих засобів народної медицини у лікуванні недуги вважають чай із лушпиння бобових.

Цілющий для діабетиків і такий рецепт ранкового напою: столову ложку гречаної крупи подрібнити у кавомолці, засипати порошок у склянку кефіру, ретельно змішати і випити.       

Гіпоглікемічний збір

НА ПРАКТИЦІ нині успішно застосовують лікувально-оздоровчий збір із 10 лікарських рослин, який можна придбати в аптеці. Усі компоненти підібрані так, що фітокомпозиція акумулює велику цілющу силу і має різнобічну лікувальну здатність впливати на організм. Головне в його основі — лікарські рослини, які знижують рівень цукру в крові, відновлюють і стимулюють (що дуже важливо!) функцію підшлункової залози. Цінним є й те, що складники збору справляють позитивний уплив на моторику шлунково-кишкового тракту, процеси травлення і метаболізму, регулюють жировий, білковий і водно-сольовий обмін речовин. Лікарські рослини мають протизапальні, протипаразитні, загальнозміцнювальні та імуномодулюючі властивості, а також стимулюють процеси виведення продуктів розпаду з організму. Крім того, їм притаманна гепатопротекторна, кровотворна і жовчогінна дії.

І не дивно. Адже збір містить високоефективні рослини-цілителі! Скажімо, корінь оману високого — найважливіший засіб народної медицини багатьох країн світу. На Тибеті його величаво називають «корінь Ману» і ставлять на перше місце в траволікуванні. Про дивовижні цілющі властивості оману існує багато легенд та оповідок і в Україні. Біохімічний склад рослини — справжня скарбниця здоров’я.

Значний лікувальний ефект збору забезпечує бобівник трилистий. Серед найближчих його «родичів» карпатський тирлич жовтий, занесений до Червоної книги України. Неспроста його називають поліським женьшенем, адже бобівник наповнює силою виснажений хворобою організм: активізує кровотворення, поліпшує апетит, нормалізує травлення, очищує печінку, заспокоює нервову систему, зміцнює імунітет.

А ще важливим компонентом збору є всім відомий овес. Він має гіпоглікемічну властивість, також зміцнює і тонізує організм, поліпшує обмін речовин, справляє протизапальну, жовчогінну, сечогінну, обволікальну і заспокійливу дії.

Та й інші складники збору не поступаються за значимістю.

Тож нехтувати і скептично ставитися до засобів народної медицини, зокрема фітотерапії, не варто. Надто коли йдеться про цукровий діабет. Адже на початкових його стадіях саме траволікування допомагає нормалізувати показники цукру в крові, а за складніших проявів недуги — знижувати дози медикаментів, гальмувати наступ ускладнень і головне — відкриває шлях до активного життя.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове