Архів
Вівторок,
21 березня 2017 року

№ 22 (19467)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Застереження

Небезпечні «квартиранти»

Елла МАТІЯШ, паразитолог.

Ще свіжа в пам’яті подія, коли на Закарпатті раптово померла семирічна дівчинка: впала із санчат і не підвелася. Розтин шокував: смерть дитини спричинили інтоксикація й закупорення кишківнику аскаридами.

АСКАРИДИ — це паразити, які оселяються в тонкому кишківнику людини. Коли у вихованців дитячих садків і школярів збирають аналіз калу на «яйця глистів», то виявляють, зокрема, і цих круглих черв’яків.

Ми знаємо, що глисти нікому здоров’я не додають, інфіковані ними діти частіше хворіють і потерпають від алергії. Але щоб померти?!

На жаль, люди схильні недооцінювати ризик зараження гельмінтами. Приміром, аскариди — це 40-сантиметрові паразити, які потрапляють в організм із ґрунту, через брудні руки, погано помиті овочі чи фрукти. Самиця аскариди за одну добу здатна відкласти близько 200 000 яєць. Тож неважко уявити, як наш організм перетворюється на резервуар для цих паразитів. Особливо швидко вони розмножуються в кишківнику дітей, адже в них і імунна система слабша, і навичок дотримання правил гігієни немає.

Коли ж батьки можуть запідозрити в дитини аскаридоз? Рання його фаза (при неінтенсивному зараженні), за якої личинки мігрують кров’яним руслом, майже безсимптомна. Насторожити мають загальна слабкість, головний біль, шкірний свербіж, поганий апетит. Дитині допікають проноси чи закрепи, біль у животі. Син чи донька стають дратівливі, істеричні, неспокійно сплять і бачать уві сні кошмари. Часом батьки сварять школяра за те, що став гірше навчатися, мовляв, лінується, капризує. А причина — в аскаридах, бо ж вони спричиняють і погіршення пам’яті, і неуважність, і навіть знижують інтелект. За інтенсивного зараження додаються симптоми легеневої патології: кашель, задишка, біль у грудях. Мігруючи, личинки аскарид можуть спровокувати бронхіт і гостру пневмонію, астму, порушення роботи серцево-судинної системи і печінки.

Батьки повинні знати, що аскаридоз ускладнює перебіг інших хвороб. Так, за наявності гельмінтів може бути неефективне профілактичне щеплення. На жаль, ураження аскаридами спричиняє запалення кишківнику, навіть гнійний перитоніт, закупорення кишок, як це і сталося з дівчинкою із Закарпаття. Бувало, що гельмінт, досягнувши трахеї, миттєво перекривав дитині дихання. І вона помирала від задухи.

На ранній стадії виявити зараження паразитами, крім лабораторних аналізів калу (проводиться кількаразовий забір), допомагає ще й дослідження крові. При гельмінтозі збільшується кількість еозинофілів. Інколи, якщо уражені органи дихання, рентгенологічне обстеження виявляє специфічні інфільтрати аж у легенях.

Хворіють на аскаридоз не лише діти, а й дорослі, здебільш у селах — там, де люди використовують вигрібні ями. З них гельмінти масово потрапляють у ґрунт. Якщо в родині хтось один має аскариди, то ймовірно, що ними заражена й решта членів сім’ї і навіть сусіди. Тож і перевірятися, і лікуватися потрібно всім. Аналізи слід здавати навіть після прийому курсу спеціальних препаратів, аби переконатися, що вони подіяли. Нині є досить ефективні ліки, які дають змогу вигнати паразитів з організму. Народні методи також помічні. Серед них — настоянки рослин, зокрема пижма.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове