Архів
Вівторок,
21 березня 2017 року

№ 22 (19467)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • 24 березня — Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на туберкульоз

Живуча паличка Коха

Маргарита ДОРОШ,

фтизіатр.

Лікарі занепокоєні: в Україні останніми роками дедалі більшає хворих на туберкульоз. Чому цю хворобу навіть у ХХІ столітті не так легко діагностувати і лікувати?

ТУБЕРКУЛЬОЗ — поширене і нерідко смертельне інфекційне захворювання, спричинене різноманітними видами мікобактерій. Найчастіше уражає легені, також патологічний процес може розвиватися в інших органах і тканинах.

Головним джерелом туберкульозу є хворий. Мікобактерії з його організму виділяються з харкотинням, повітрям при диханні, сечею, калом, слиною, спермою, сльозами. Особливо небезпечним для оточуючих є невилікуваний хворий, який кашляє. Людина з активною відкритою формою цієї недуги виділяє у довкілля від 20 мільйонів до шести мільярдів мікобактерій туберкульозу.

Основні шляхи інфікування — повітряний, харчовий, контактний. Найзагрозливіший — повітряний, яким заражаються близько 90 відсотків хворих. Під час кашлю, співу, голосної розмови мікобактерії туберкульозу розповсюджуються від нездорової людини на відстань від одного до п’яти метрів.

Збудники хвороби вирізняються високою стійкістю. Надто високостійкі мікобактерії у висохлому мокротинні. У вуличному пилу вони зберігаються приблизно два тижні, на папері — до трьох місяців. На пасовищах і в ґрунті, забруднених хворими на туберкульоз тваринами, паличка Коха може зберігатися від кількох місяців до трьох-дев’яти років. Збудник туберкульозу надзвичайно живучий — стійкий до низьких температур, навіть у п’ятивідсотковому розчині соляної та сірчаної кислот він зберігає життєздатність упродовж доби.

Туберкульоз може маскуватися під різні хвороби. Але якщо наявні постійна немотивована слабкість, підвищена втомлюваність, погіршення або відсутність апетиту, втрата ваги, тривала лихоманка (частіше з невисокими показниками температури тіла — 37,0-37,5ОС), нічна пітливість, кашель, що не минає протягом трьох тижнів, з відходженням харкотиння чи без нього, задишка, кровохаркання — це привід негайно звернутися до лікаря.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове