Архів
Вівторок,
21 березня 2017 року

№ 22 (19467)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Розповідає лікар

Якщо лихоманить

Анатолій РЯБЧУН, терапевт.

ЦЕ НЕ ХВОРОБА, а її вияв, захисна реакція організму на дію вірусів, бактерій, грибків, лікарських засобів тощо, яка стимулює природний імунітет людини. При цьому пришвидшується вироблення інтерферону — білка, що перешкоджає ураженню організму інфекцією. Рідше лихоманку викликають значні крововиливи, онкологічні, ендокринні недуги та хвороби центральної нервової системи. Її можуть спричинити й дитячі інфекційні недуги (кір, вітряна віспа, грип, коклюш), стрес, прорізування зубів, перегрівання, щеплення.

Симптоми: температура тіла вище 37 градусів, головний біль, слабкість, біль у м’язах і суглобах, відсутність апетиту, нежить, який зазвичай супроводжується сухим кашлем, болями в горлі, осиплістю.

Жарознижувальні засоби слід приймати, якщо температура тіла сягає за 38 градусів. Виняток становлять люди з важкими хронічними захворюваннями серцево-судинної і нервової систем, схильні до судом, діти до тримісячного віку. Таким пацієнтам рекомендують збивати температуру від 37-37,5 градуса.

До приїзду лікаря можна випити таблетку ацетилсаліцилової кислоти (аспірину), парацетамолу (панадолу), ібупрофену (нурофену) тощо. Ці засоби допоможуть поліпшити стан на певний час. Завважте: на тривалість і перебіг хвороби вони не впливають.

Жарознижувальні препарати п’ють після їди, їх категорично заборонено поєднувати з алкоголем. Люди з бронхіальною астмою, алергією, захворюваннями нирок, печінки і органів травлення мають особливо обережно приймати будь-які медичні препарати. До невідкладної допомоги слід терміново вдаватися, якщо підвищення температури супроводжується сильним головним болем, болями у животі чи грудній клітці, затримкою ковтання, порушенням свідомості, блідістю шкіри, судомами, нестримним блюванням, діареєю. Вибір жарознижувального засобу обов’язково погоджуйте з лікарем, адже кожен пацієнт потребує індивідуального лікування.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове