Архів
Вівторок,
21 березня 2017 року

№ 22 (19467)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Варто пам’ятати

Набряки на ногах

Лариса ГОЙДАЛЕНКО,

сімейний лікар.

Надвечір уже не застібаються чобітки або раптом стають затісні туфлі? Ці прикрощі особливо часто маємо навесні. Неприємні набряки ніг, за статистикою, найчастіше дошкуляють жінкам, хоча й представників сильної статі вони теж не оминають. Поговоримо про те, чому вони виникають і як їм зарадити.

ПРИЧИН появи набряків чимало: тривале фізичне навантаження, проблеми з нирками й венами, патології серця, гормональні коливання.

Якщо доводиться довго стояти, наприклад, виконуючи певну роботу, розплачуємося за це відчуттям важкості в ногах увечері. Від цього страждають перукарі, продавці, інші представники «стоячих» професій.

Хвороби нирок зазвичай супроводжуються додатковими симптомами, як-от біль у попереку. Часто набрякають не лише ступні й гомілки, а й обличчя, а згодом і все тіло. До того ж досить швидко: буквально за день.

Так звані серцеві набряки можна розпізнати за часом їх появи. Тож якщо причина проблеми в нашому «моторі» — ноги розпухнуть надвечір і будуть холодні на дотик, до ранку ж усе минеться.

Зміни гормонального фону нерідко теж спричиняють набряки нижніх кінцівок. Пов’язано це з уповільненням кровообігу, згущенням крові та порушенням низки обмінних процесів.

Однак найчастіше недугу провокують проблеми з венами, через які розвивається варикоз. Помилково вважати, що спершу мають «вилізти» вени чи з’явитися судинні «зірочки». Якраз навпаки: важкість у ногах і набряклість сигналізують про те, що незабаром стан може серйозно погіршитися.

У разі появи таких тривожних симптомів слід подумати про відвідини лікаря — терапевта чи й хірурга, — який діагностує недугу, визначить причину хвороби. На цьому етапі ще можна обійтися амбулаторним лікуванням.

Терпіти неприємні прояви не варто, є прості способи, що дають змогу позбутися їх.

Ванночка з морською сіллю. Достатньо розчинити одну столову ложку соди й жменю морської солі в трьох літрах гарячої води й потримати в ній ноги 15-20 хвилин. Помічні й трав’яні настої зі звіробою, кропиви, бузини, м’яти, ромашки тощо.

Протягом 10 хвилин поливайте ноги поперемінно то гарячою, то холодною водою. Контрастні обливання досить швидко знімуть спазм судин, що сприятиме поліп­шенню кровотоку.

Заваріть трав’яний збір, розлийте у формочки і поставте в морозильник. Цим льодом потрібно протирати вечорами втомлені ноги.

Лігши на диван, закиньте ноги на стіну. Це сприятиме відпливу венозної крові. Затим зробіть вправу «велосипед» — «покрутіть» 3-5 хвилин уявні педалі. Після процедури можна нанести на ноги спеціальні тонізуючі засоби, які зміцнюють стінки судин і нормалізують їх роботу.

Рекомендується в лежачому стані тримати ноги трохи вище рівня всього тіла. Відмовтеся від високої подушки, а під ноги підкладіть валик.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове