Архів
Вівторок,
21 березня 2017 року

№ 22 (19467)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Поради до часу

Черемша не для всіх

Тамара БАРДИШ,

знавець народної медицини.

На ринках уже активно торгують першою зеленню — черемшею, хоча екологи та правоохоронці такий «бізнес» не вітають. Утім, ця рослина з присмаком часнику справді варта нашої уваги. Врешті ніхто не заважає посадити її на присадибній ділянці і використовувати для власних потреб.

ЧЕРЕМШУ ще називають «цибуля ведмежа». А цінна рослина тим, що містить багато аскорбінової кислоти, тобто вітаміну С, дуже необхідного саме зараз, коли після зими імунітет знизився.

Вітамінні і листочки, і цибулинки черемші. Її можна сушити, маринувати, засолювати на зиму. Рослина стимулює виділення шлункового соку і жовчі, посилює перистальтику кишківнику, згубно діє на гостриків, розширяє кровоносні судини, знижує кров’яний тиск і сповільнює ритм серцевих скорочень, а також сприяє розрідженню густого мокротиння при бронхіті. Добре її вживати, коли нема апетиту, а також при порушенні травлення, катарі шлунка і кишківнику, надто інфекційного походження (наприклад при проносах).

Ця рослина є профілактичним засобом при лікуванні цинги, грипу, дизентерії і тифу. Черемшу вживають при фурункулах, висипах на шкірі, оскільки вона має кровоочисні властивості. Застосовують зовнішньо як протисвербіжний засіб. Цибулинками лікують гнійні рани, листочками і цибулинками — кольпіти (запальне захворювання жіночих статевих органів, спринцюються відваром). Навіть для росту волосся втирають сік рослини. А для вигнання гостриків роблять клізми з відвару цибульок.

Однак, споживаючи черемшу, треба знати міру. Так, у салаті можна з’їдати 5-10 грамів листя на день. Ця рослина отруйна у великих дозах, має надміру жовчогінний уплив. Натще її їсти не можна. У кого хворі печінка, підшлункова залоза — про черемшу забудьте. Салат із неї не рекомендується вживати й тим, хто страждає на закрепи.

Черемшу застосовують для приготування вітамінних напоїв. Чайну ложку подрібненої рослини настояти годину в двох склянках холодної кип’яченої води, пити по півсклянки тричі на день до їди.

10 потовчених цибулин змішують з 0,5 літра кисляку, вживають по одній столовій ложці тричі на день після їди для активізації травлення.

Версія для друку          До списку статтей
При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове