П’ятниця, 17 березня 2017 року № 21 (19466)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19466/print.php?n=34975

  • Про це говорять

Пропаганда замість пісень

Олена КОЩЕНКО.

Новина про те, що на конкурсі «Євробачення» в Києві Росію представлятиме співачка Юлія Самойлова, збурила інформаційний простір України, хоча донедавна це ім’я було мало кому відоме навіть на її батьківщині.

ЮЛІЇ 27 років, народилась і живе в місті Ухта (Комі), з дитинства вимушена пересуватися на інвалідному візку. Захоплюється музикою. А стала відомою, коли 2013-го вийшла у фінал одного з російських телевізійних шоу. Вона співала на урочистій церемонії відкриття зимових Паралімпійських ігор у Сочі. І ось нещодавно її назвали представницею на конкурсі «Євробачення».

Проте не ці, певна річ, факти з біографії співачки викликали хвилю емоцій в українському суспільстві. Самойлова брала участь у гала-концерті, який у червні 2015-го окупанти організували в кримському місті Керч. Цим вона порушила законодавство України — офіційний порядок перетину кордону тимчасово окупованої Російською Федерацією Автономної Республіки Крим. А ще до того, 2014-го, активно виправдовувала агресію своєї країни проти України. Дотеревенилась до того, що, мовляв, не визнає незалежність нашої держави.

Представництво Самойлової на «Євробаченні» — козир у руках російських пропагандистів. Вони вважають її безпрограшним кандидатом. І ось чому.

З одного боку, якщо Україна, згідно із законодавством, заборонить в’їзд співачці, то Росія одразу почне істерію на весь світ про утиски «фашистами» прав людей з інвалідністю. Враховуючи судовий розгляд у Гаазі, позову України проти РФ, це просто подарунок для росіян. Уже зараз тамтешні ЗМІ публікують численні інтерв’ю з виконавицею, в яких вона розповідає про свою боротьбу за виживання і яке для неї щастя, що збулась заповітна мрія, — виступити на «Євробаченні». А взагалі вона «поза політикою»...

З іншого боку, чому Україна має робити виняток і дозволити в’їзд людині, яка не просто виступала на території окупованого Криму, а ще й публічно принижувала нашу країну? Хоча, зауважимо, такий тимчасовий дозвіл передбачений за певних обставин. Так, Наташі Корольовій, якій торік СБУ заборонила в’їзд на територію України терміном на 5 років, дозволили прибути на похорон бабусі.

Служба безпеки України заявила, що прийме зважене рішення щодо Самойлової, яке «ґрунтуватиметься виключно на нормах українського законодавства та інтересах національної безпеки».

Тим часом, поки СБУ думає, багато хто вже визначивсь у своєму ставленні до російської учасниці «Євробачення-2017». Переважає така думка: якщо людина, хай інвалід, олімпійський чемпіон, зневажає суверенітет нашої країни, в’їзд в Україну їй має бути заборонений. Концерт, навіть і міжнародний, — не привід порушувати цей принцип.

Утім, дехто висловлює інші пропозиції. Ось що написав журналіст та громадський діяч Юрій Бутусов: «Нехай приїжджає і співає. Але кращу половину залу на «Євробаченні» було б розумно віддати сім’ям загиблих на фронті, а також ветеранам війни, у тому числі важкопораненим із госпіталів, ампутованим. Бажаючі можуть бути у військовій формі. Адже це завдяки нашим воїнам «Євробачення» відбулося. І завдяки нашим воїнам у Києві — мирне життя. Це наші воїни, поки в Європі політики просторікують про демократію і свободу, платять за ці європейські цінності власними життями, здоров’ям, каліцтвами і — єдині в Європі — воюють за європейські цінності зі зброєю в руках. Тому нехай присилають кого завгодно на «Євробачення». Це ще одна можливість висловити вдячність захисникам України. І показати світові, яку Україну ми будуємо і захищаємо. У нас багато недосконалого в країні — але у нас багато справжніх і гідних людей, які становлять, мабуть, єдине і незаперечне багатство і гордість українського народу. А це набагато важливіше за будь-які російські провокації, котрі ще раз покажуть лицемірство навколокремлівського населення».

Довідка «СВ»: 62-й конкурс «Євробачення» відбудеться в Києві з 9-го по 13 травня. Україна набула право його проведення після того, як у торішньому музичному змаганні, яке проходило в Швеції, перемогла співачка Джамала з піснею «1944».