П’ятниця, 17 березня 2017 року № 21 (19466)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19466/print.php?n=34969

  • Зелена аптека «Сільських вістей»

Тополя чорна

Василь РЯБЧУК,

доктор сільськогосподарських наук.

ЦЕ ВИСОКЕ (25-35 м заввишки) дерево ще називають осокором, сокориною, тополею крислатою (за розлогу крону), ясокором. У перекладі з латинської «тополя» означає «народне дерево». Діаметр стовбура може досягати чотирьох метрів. Зростає по долинах і берегах річок та озер, у заплавах. Кора старих дерев чорна, звідси й назва — тополя чорна. Цвіте у березні-квітні. Квітки мають вигляд пониклих сережок.

Із листкових бруньок рослин виготовляють ліки. При проведенні рубок догляду під час цвітіння дерев гілки відламують або зрізують секаторами чи пилками. Для сушіння бруньки розкладають тонким (2-3 см) шаром.

Бруньки тополі чорної містять фенолглюкозиди, флавоноїди, кверцетин, рамназин, органічні кислоти, дубильні речовини, ефірну олію, вітамін С тощо.

Застосовують для лікування подагри, ревматизму, пухлин передміхурової залози, запалень сечового міхура, геморою, хронічного бронхіту, застуди і багатьох інших хвороб. Окрім бруньок, використовують і молоді листочки.

Біль у поясниці (простріл). Дві столові ложки суміші з 15 г бруньок тополі чорної, 40 г квіток гадючника шестипелюсткового, 40 г кори верби, 25 г листя берези, 25 г квіток бузини чорної, 15 г листя смородини чорної варять п’ять хвилин у склянці води. П’ють по склянці тричі на день.

Випадіння волосся, опіки, шкірна сверблячка, гнійні рани. Бруньки тополі розтирають у ступці, змішують із столовою ложкою мазевої основи (вазелін, гліцерин, оливкова олія, масло, розтоплений смалець). Отриманою маззю натирають ушкоджені ділянки. Зберігають у холодильнику не довше трьох тижнів.

При випадінні волосся мазь утирають тричі на тиждень перед сном. Вранці миють волосся шампунем і обполіскують напаром із двох столових ложок тополиного листя, настояним у літрі окропу.

Геморой, опіки, трофічні виразки, нариви, порізи, фурункули. Глиняний горщок із добре перемішаними свіжими тополевими бруньками, свіжим подрібненим листям та свинячим смальцем (1:1:2) закривають кришкою з тіста та ставлять млоїтися в піч або духовку на 10-12 годин. Перед змащуванням мазь розм’якшують за кімнатної температури та наносять на пошкоджені місця. Зберігати можна тривалий час.

Геморой. Три столові ложки бруньок тополі подрібнюють, затим кип’ятять п’ять хвилин у чотирьох склянках води, настоюють чотири години. Процідивши, доливають до теплої води у ванні.

Міальгія (біль у м’язах). По столовій ложці листя кропиви дводомної та тополиних сережок варять у півлітра води до випарювання рідини наполовину. Випивають за три прийоми до їди.

Мікоз (грибкові захворювання). Суміш із бруньок тополі чорної і берези бородавчастої заливають горілкою (1:10), настоюють тиждень. Після проціджування змащують уражені ділянки шкіри.

Нариви, порізи, прищі, фурункули. Свіжі бруньки та молоді листочки (1:1) розтирають у ступці з топленим маслом або смальцем (1:1), прикладають під пов’язку, яку міняють щодня.

Настій олійний. Склянку бруньок заливають двома склянками олії (бажано оливкової), настоюють три тижні. Настій при стоматиті та ангіні використовують для полоскань, при гаймориті та нежитю закапують у ніс, при виразці шлунка та дванадцятипалої кишки п’ють по чайній ложці тричі на день як знеболювальний і протизапальний засіб, при варикозному розширенні вен щоденно втирають в уражені місця до полегшення стану.

Настоянка з бруньок. Одну-дві чайні ложки подрібненої сировини заливають 100 г горілки, настоюють тиждень. Процідивши, приймають по 20 крапель тричі на день при туберкульозі, ревматизмі, подагрі, циститі, діареї, застуді.

Застудні захворювання з підвищеною температурою тіла. Склянкою окропу заливають дві чайні ложки подрібнених бруньок тополі, варять на водяній бані 10 хвилин. Настоюють, проціджують та п’ють по столовій ложці чотири рази на день за 30-40 хвилин до їди.

Рак шлунка. 35 г коріння лопуха справжнього, 10 г кореневищ аїру тростинового та 5 г бруньок тополі заливають півлітра горілки, настоюють два тижні. Вживають по столовій ложці тричі на день до їди.

Ревматизм, катар кишківнику. Столову ложку бруньок або столову ложку подрібненого листя тополі заливають склянкою окропу, настоюють близько шести годин. Приймають по столовій ложці тричі на день до їди.

Туберкульоз легень. Змішують порівно настоянки із бруньок тополі чорної (дві чайні ложки сировини на 100 г горілки) та коріння вересу (10 г коренів настоюють 14 днів у 50 г горілки). П’ють по 70 крапель тричі на день протягом двох місяців.

Поради з травника:

якщо корінь тополі потовкти і пити раз на тиждень, тоді не буде болю в боку і хвороби кишок;

соком із тополевих шишок (вірогідно, бруньок. — Авт.), змішаним із медом, мастити повіки очні, тоді темнота з очей вийде;

листям тополі свіжопотовченим і змішаним з оцтом помастити подагреву хворобу, тоді хвороба перестане;

смола тополева (вірогідно, бруньки. — Авт.), потовчена і прийнята для пиття, шлунок скріплює і кровавий понос зв’яже.

Бруньки тополі використовують у виробництві туалетного мила, також вони є складником знаменитого ризького бальзаму. Тополя — ранньовесняний пилконос для бджіл. Кору застосовують для дублення шкур та надання їм жовтого кольору. Тополя виділяє фітонциди, добре очищує повітря від пилу та сажі.

Протипоказання. Не рекомендується вживати людям із гострими і хронічними захворюваннями травної системи, вагітним, а також жінкам, які годують груддю.