П’ятниця, 17 березня 2017 року № 21 (19466)
http://www.silskivisti.kiev.ua/19466/print.php?n=34965

  • На юридичному фронті

Насіріада триває

Михайло ГУБАШ.

АПЕЛЯЦІЙНИЙ суд Києва відмовив у задоволенні скарги адвокатів відстороненого голови ДФС Романа Насірова і прокурорів САП та залишив без змін рішення Солом’янського райсуду столиці щодо запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою до 30 квітня з визначенням застави в розмірі 100 млн гривень. Таке рішення в понеділок, 13 березня, оголосив головуючий у колегії з п’яти суддів Віктор Глиняний. Після засідання суду Насіров заявив, що не має таких грошей для внесення застави і не звертатиметься по фінансову допомогу до інших осіб. Натомість зазначив, що його адвокати подаватимуть позов до Європейського суду з прав людини через незаконне, на їхню думку, затримання. Отже, сидітиме, як мінімум, до кінця квітня.

Глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький уточнив, що детективам НАБУ і процесуальним керівникам САП цього часу вистачить, аби обвинувальний акт щодо фігуранта гучної справи був направлений до суду.

Держвиконавці-хабарники

У ДНІПРІ співробітники Служби безпеки спільно з Військовою прокуратурою викрили на незаконному привласненні грошей від іншої особи двох державних виконавців — начальника райвідділу державної виконавчої служби та його підлеглого. Посадовці вимагали від директора одного з комерційних підприємств міста 910 тисяч гривень. За ці гроші зловмисники обіцяли зняти арешт з комплексу промислових об’єктів, які належать підприємцю. Також — зняти його нерухоме майно з електронних торгів СЕТАМ.

У результаті «зняли» для себе кілька квадратних метрів буцегарні й дістали можливість поміняти місце свого перебування на строк від 8 до 12 років з конфіскацією майна.

Зливали пальне на мільйони

БАГАТОМІЛЬЙОННА схема розкрадання майна працівниками Південно-Західної залізниці була викрита у Києві співробітниками Служби безпеки спільно з прокуратурою та поліцією. Правоохоронці встановили, що керівники середньої ланки разом із підлеглими систематично зливали та реалізовували комерційним структурам пально-мастильні матеріали, призначені для роботи локомотивів. Щодня зі складів пасажирської станції ділки вивозили майже дві тонни дизельного пального. За висновками профільних експертів, щомісячні втрати залізниці становили один мільйон гривень. Оперативники спецслужби затримали сімох працівників залізниці безпосередньо під час відбору пального з локомотивів. Відкрито кримінальне провадження.

Чемпіон світу — клептоман?

НАЦІОНАЛЬНИМ бюро Інтерполу МВС Росії за запитом України затримано чотирикратного чемпіона світу з кікбоксингу Іраклія Гвінджилія за крадіжку грошей на території України. Про це повідомив портал «Злочинна Росія» з посиланням на офіційного представника Міністерства внутрішніх справ РФ Ірину Волк. У міжнародному розшуку Гвінджилія був з 2012 року, після того як житомирський суд засудив його до трьох років позбавлення волі. За версією слідства, перебуваючи на спортивно-тренувальній базі під Житомиром, кікбоксер украв гроші у відвідувача кафе на автозаправній станції. Переховуючись від покарання у Росії, чемпіон нібито і там не полишав хворобливої звички: позаторік він попався на крадіжці 70 тисяч рублів у помічника лідера ЛДПР у московському кафе «Шоколадниця», проте був відпущений під підписку про невиїзд.

Спочатку Іраклій Гвінджилія тренувався в грузинській збірній із кікбоксингу, неодноразово ставав чемпіоном країни. У 2004-му виборов звання чемпіона світу міжнародної спортивної організації К-1. Свій успіх повторював ще тричі.

Виникає запитання: чому російське нацбюро Інтерполу не передало Україні злочинця ще у 2015-му? Не той тоді був політичний клімат?