Архів
П’ятниця,
17 березня 2017 року

№ 21 (19466)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Виборчий барометр

НІДЕРЛАНДИ. Партія прем’єр-міністра лідирує на парламентських виборах.

Докладніше...
Хто дармоїд?

БІЛОРУСЬ. У Мінську, Гродно, Могильові і Молодечно почалися нові «Марші недармоїдів».

Докладніше...
Ще одна гаряча точка

ЛІВІЯ. Тут знову розгорівся збройний конфлікт.

Докладніше...
А люди гинуть

СИРІЯ. У Дамаску сталися два потужні теракти за добу.

Докладніше...
До політики ультиматумів

ТУРЕЧЧИНА пригрозила розірвати угоду з ЄС щодо біженців.

Докладніше...
Замаскувалися під культурний центр

НІМЕЧЧИНА. У Нижній Саксонії закрили ісламський центр, який рекрутував бойовиків для «ІДІЛ».

Докладніше...
Усіх порахують

У ПАКИСТАНІ почався перший за 20 років перепис населення.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Сільські обрії

Вгадати добру годину

Ганна Кліковка.

Запорізька область.

На фото Юрія Зелінського: Алла Величко та механізатори ТОВ «Терра» Новомиколаївського району.

Ранки іще холодні, але такі прозорі й чисті, як це буває тільки у березні, в самій його серцевині. Головний агроном ТОВ «Терра» Алла Величко їх любить, попри те що холод пробирає. Сьогодні вона головний «диригент» на полі, куди хлопці вивели красуню — новеньку сівалку.

ЧОТИРНАДЦЯТЬ років тому, після закінчення аграрного вишу, Алла Анатоліївна прийшла у цей колектив. Каже, у них гарна команда, яку згуртував керівник господарства Микола Павелко. А до того, що виклики часу невпинно підкидають нові труднощі, хліборобам не звикати.

Головному агроному, з її особливим чуттям поля, доводиться передбачати й погоду. Головне, не проґавити, вгадати ту добру годину, яка потім увесь рік нагодує. Ось і зараз, здавалось би, можна не квапитися, бо ґрунт іще надто вологий. Утім, Алла Анатоліївна навчена досвідом: можна за неквапливості втратити дорогоцінні весняні години — прудкий весняний степовий вітер миттєво «вкраде» тоді вологу, і чекай, коли нарешті принесе він жаданий дощ! Тому невеличкий колектив сівачів із досвітку на ногах, а закінчують день, прихопивши пізню вечірню годину — при яскравому світлі фар.

Добру частку майбутнього врожаю у ТОВ «Терра» заклали восени, посіявши 800 гектарів озимої пшениці, 70 гектарів ріпаку. Із весняною сівбою планують упоратися за тиждень. «Ячмінь за день закінчимо, — розмірковує агроном.— Внесемо зерно у ґрунт на 116 гектарах. Посіємо 300 га гороху».

На новому агрегаті механізаторам працювати саме задоволення — з поля не хочеться йти. Працює на сівалці Сергій Павлович Субота, зерно підвозить Володимир Миколайович Квітка, а добрива — Микола Васильович Бабюк. Жодним словом не нагадує їм головний агроном про відповідальність. Усі розуміють, що зараз у їхніх руках — доля врожаю...

Алла Анатоліївна добре знає, що запорукою гарної врожайності є якісний посівний матеріал. Ячмінь, за її словами, мають хороший, апробованого сорту Адапт, а от насіння гороху нині поновили, взявши полтавську й харківську селекції. Щоб не отримувати передпосівний стрес від весняного галопування цін, керівники господарства взяли за правило накопичувати з минулого року й пальне, й добру частку добрив. Звісно, доводиться добре напружуватися, багато в чому економити, купувати для господарства після збору врожаю тільки необхідне, адже завжди тих витратних статей набігає вдосталь. Але добрі господарі, а в «Террі» саме такі, навчені: держава не поспішає на поміч, мусиш раду давати собі сам.

Весняні роботи — це безперервний комплекс клопотів. Велетенським «розумним» агрегатом із 30-метровим захватом тут вносять під посіви рідкі добрива — карбамідно-аміачну суміш. Вона нині, як кажуть, на вагу золота, тож бак майже на чотири тисячі літрів потрібно завантажити з віртуозною точністю, не проливаючи й краплі дорогоцінної поживи. З часом так само ощадливо працюватимуть із гербіцидами. До речі, після роботи з хімікатами механізатори «Терри» обов’язково проходять медогляд. Жартуючи, називають його «техоглядом на марші». Ось і сьогодні здаватимуть на аналіз кров, зроблять електрокардіограму, відвідають лікаря. Головний агроном, коли йдеться про людське життя й здоров’я, безкомпромісна — неухильно стежить за суворим дотриманням безпеки в поводженні з хімікатами.

Впоравшись із сівбою ранніх зернових, механізатори візьмуться за передпосівну культивацію площ під соняшник. А там почнеться добра для пізніх культур година.

На тлі оскаженілих пристрастей у хворому політикумі поле нині — єдина територія спокою, надії, роботи і мудрості в країні. Територія хліба.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Сбербанк» запровадив обмеження
Читати
Важкий вибір
Читати
У металургії — спад
Читати
Техогляд із фотосесією
Читати
Для подорожі не потрібен паспорт
Читати
Без жартів
Читати
Небезпідставна вимога
Читати
Сумне лідерство із материнської смертності
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове