Архів
П’ятниця,
17 березня 2017 року

№ 21 (19466)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта
  • За рубежем
Виборчий барометр

НІДЕРЛАНДИ. Партія прем’єр-міністра лідирує на парламентських виборах.

Докладніше...
Хто дармоїд?

БІЛОРУСЬ. У Мінську, Гродно, Могильові і Молодечно почалися нові «Марші недармоїдів».

Докладніше...
Ще одна гаряча точка

ЛІВІЯ. Тут знову розгорівся збройний конфлікт.

Докладніше...
А люди гинуть

СИРІЯ. У Дамаску сталися два потужні теракти за добу.

Докладніше...
До політики ультиматумів

ТУРЕЧЧИНА пригрозила розірвати угоду з ЄС щодо біженців.

Докладніше...
Замаскувалися під культурний центр

НІМЕЧЧИНА. У Нижній Саксонії закрили ісламський центр, який рекрутував бойовиків для «ІДІЛ».

Докладніше...
Усіх порахують

У ПАКИСТАНІ почався перший за 20 років перепис населення.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • Повертаючись до надрукованого

Жити на стипендію

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

«Стипендія по-новому» — такий матеріал про затверджений урядом у новій редакції «Порядок призначення та виплати стипендій» був опублікований 28 лютого. Однак у супільстві немає одностайної думки з цього приводу. Досі точаться дискусії і в одній зі студентських столиць України — Харкові, де у кількох десятках вишів гризуть граніт науки близько 200 тисяч молодих людей.

ЯК ВІДОМО, право на призначення стипендії загалом мають лише юнаки й дівчата, що навчаються коштом бюджету. Але ж і серед контрактників є чимало сумлінних і тямущих студентів. Наділити б і їх правом на щомісячну винагороду від держави за успіхи у навчанні, що було б справедливо і на часі, як визнають самі освітяни. Проте цього не зроблено. А шкода.

Утім, як стверджує ректор Харківського національного педуніверситету Іван Прокопенко, зерно позитиву в цій урядовій постанові є. Так, якщо раніше і академічна, й соціальна стипендії призначалися з одного «казана», то тепер останню виплачує не Міносвіти, а Міністерство соціальної політики.

У Харківській області право на соціальну стипендію мають 5 відсотків студентів — 20 тисяч молодих людей. Це сироти, діти учасників АТО, шахтарів, які загинули, та інші категорії. Раніше, коли стипендія представникам незахищених верств суспільства виплачувалась із загального стипендіального фонду, тобто Мін­освіти, проблем із її призначенням не виникало. Студент надавав відповідне посвідчення, скажімо, про інвалідність, — і все. Тепер процедура таких стипендій значно ускладнилася. Адміністрації вишів мають подавати справи студентів-пільговиків як на пенсію — до органу соціального захисту населення. А там уже кожний документ перевіряють надзвичайно прискіпливо.

Тим часом, згідно з новою методикою, гроші на виплату стипендій кожен навчальний заклад отримує відповідно до свого стипендіального рейтингу. Знаючи ж, якими коштами він розпоряджається, ВНЗ має право запровадити власний порядок нарахувань стипендій. Так, у Харківському національному технічному університеті сільського господарства імені Петра Василенка розробили положення, хто й скільки додаткових балів може отримати. 10 балів — старости курсів, голова студентського парламенту, переможці світових олімпіад та чемпіонатів Європи, за визначні наукові досягнення. 8 балів — той, хто перемагав поточного року на всеукраїнських змаганнях. 5 балів — кандидати у майстри спорту, учасники художньої самодіяльності... Власне, і раніше студентські активісти, спортсмени, артисти не залишались поза увагою, однак тоді їх заохочували, скажімо, з ректорського фонду, а тепер, коли його ліквідували, — зі стипендіального. Проте може статися так, що завдяки цій системі відмінник може не потрапити до 40-45 відсотків ощасливлених, а громадський активіст, який навчався трішки гірше, але одержав додаткові бали, — так. Багатьом така система, можливо, й не подобається, але, з іншого боку, вона спонукає молодих людей до наукової та громадської діяльності.

Тим часом раніше навіть у снах ректору чи декану не могло привидітися, що круглий відмінник стипендії не отримає, а трієчник її матиме. Тепер, коли кожна спеціальність одержує однакову квоту (відсоток) стипендій, така ситуація можлива. Скажімо, в університеті на гуманітарній спеціальності зазвичай половина чи й більше студентів-бюджетників — відмінники, а на математичній чи технічній, де вчитися набагато важче, вони рідкість. Завдяки новій рейтинговій системі в першому випадку відмінник може й не опинитися серед стипендіатів, в іншому — стипендію можуть призначити навіть трієчникові.

Керівник навчального відділу Харківського національного технічного університету сільського господарства Любов Каліберда наводить приклад: у них на одній зі спеціальностей на бюджеті навчаються всього дві відмінниці — мають п’ятірки із 13 предметів. Квота на стипендію, визначена для ВНЗ, — 43 відсотки. Згідно з новим положенням, одній дівчині призначили стипендію, іншій — ні. Потім учена рада ухвалила підтримати відмінників, котрі стипендій не отримали. Якщо раніше у деяких випадках на такі цілі кошти можна було брати зі стипендіального фонду, то тепер, після лютневої постанови Кабміну, дозволяється залучати лише позабюджетні, тобто отримані як плату за навчання з інших студентів.

Є свої нюанси і стосовно підвищених стипендій. Тим, хто навчається на математичних та природничих спеціальностях, нині призначається виплата від 1400 до 2037 грн. Бачачи, що Україна втрачає талановиту молодь, інтелектуальний потенціал, держава грошима прагне стимулювати вступ на факультети, де навчатися важко. Чи порятує ситуацію підвищення стипендії на 300 гривень? Питання риторичне. Скажімо, у США, де далеко не кожен студент отримує стипендію, талановитим молодим людям призначають доволі солідні гранти. А це, погодьтеся, неабияке заохочення здобувати знання. Нашим же студентам про таку винагороду за успіхи у навчанні та участь у наукових розробках годі й мріяти. Ось чому чергова урядова новація була багатьма сприйнята як черговий популізм Кабміну, не здатний у корені зрушити на краще ситуацію у сфері вищої освіти.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
«Сбербанк» запровадив обмеження
Читати
Важкий вибір
Читати
У металургії — спад
Читати
Техогляд із фотосесією
Читати
Для подорожі не потрібен паспорт
Читати
Без жартів
Читати
Небезпідставна вимога
Читати
Сумне лідерство із материнської смертності
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове