Архів
П’ятниця,
17 березня 2017 року

№ 21 (19466)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Добрий господарВесела світлицяНаша пошта

Добрий господар

Добірку підготувала
Тетяна РОЗДОБУДЬКО.

Версія для друку          До списку статтей

Теличка чи бичок?

 ОТЕЛИЛАСЯ корова. Привела теличку чи бичка. Здавалося б, яка різниця, як їх годувати. Обоє маленькі, ще безпорадні. Але відмінність таки є. Якщо з телички хочуть виростити хорошу корову, на випоювання не шкодують молока. За перший місяць їй випоюють його приблизно 8 л на добу.

Поступово починають привчати до сіна, пропонуючи найніжніше.

У дорослих жуйних тварин у перетравленні корму беруть участь усі камери шлунка (їх, як відомо, чотири), а в телят раннього віку працює лише сичуг, перетравлюючи молоко. Важливо, щоб у корови перша камера шлунка — рубець була якомога об’ємнішою. Якщо вона вміщуватиме багато корму — можна сподіватися на високі надої у майбутньому. Сприятливий вплив на розвиток передшлунка в телят справляє листя дерев, особливо берези. Тому до стінки клітки або в куточку, відведеному для теляти, підвішують березовий віник.

У першу декаду другого місяця тварині все ще випоюють по 8 л молока на добу, але з другої норму незбираного молока можна знизити до 5 л, решту замінити знятим, з третьої — до 3 л (плюс 5 л відвійок).

Дуже важливо з раннього віку привчити теличку до поїдання концентратів — зернового корму. Спершу дають по столовій ложці просіяного вівсяного борошна. Через тиждень-півтора можна додавати ячмінні висівки, а ще через тиждень — пшеничні.

З трьох-чотиритижневого віку теличку привчають до подрібнених гарбузів, коренеплодів. У жодному разі не можна закладати в годівницю гнилі, цвілі й приморожені овочі!

У погожі дні майбутню корівку випускають на прогулянку, спочатку на 3-5 хвилин, потім термін збільшують.

Бичкам, яких вирощують на м’ясо, випоюють незбираного молока менше, ніж теличкам. І все ж враховуйте, що надмірна економія погано позначається на їхньому розвитку. Телята при нестачі молока здебільш лежать, не пустують, шерсть у них не блищить, очі тьмяні.

До рослинного корму бичка привчають у ті ж терміни, що й теличку. «Хлопчику» можна давати більше картоплі — вареної і розім’ятої, присмаченої концентратами або у вигляді пійла. Сіна згодовуйте досхочу. Готують із концентратів каші, круто зварені розводять теплою водою. Корми засвоюватимуться щонайповніше, якщо бичкам на відгодівлі згодовувати мішанки з подрібненого сіна, соломи після запарювання, коренеплодів, концентратів.

Бичок із семи до 12-місячного віку має одержувати на добу приблизно 3-4 кг суміші концентратів, 15-20 кг соковитих кормів і вдосталь сіна. Тварину можна привчити до дворазового харчування, важливо тільки не знижувати добову норму кормів. Концентратів йому згодовують більше, ніж телиці, а сіна, соломи — менше. Бичок добре додає в масі на дріжджованих кормах, вареній картоплі, розім’ятій і перемішаній із концентратами або у пійлі.

І бичків, і теличок потрібно регулярно напувати водою, привчати до пійла. Непоодинокі випадки, коли молоді корови відмовляються від пійла, майже не п’ють воду. Це недогляд господарів — значить, не приділяли належної уваги молодняку.

Завершення молочного періоду телята переносять важко. Іноді хворіють, худнуть, слабнуть, відстають у рості. В цей час тваринник має бути особливо дбайливим. Слід частіше готувати для телят бовтанки з концентратів, що буде нагадувати їм молочний корм, випоювати сінний настій. Рецепт останнього такий: 1 кг гарного зеленого сіна (найкраще конюшинного або люцернового) в емальованому бачку або бочці заливають гарячою водою (7 л температурою 70-80ОС). Через 5-6 годин настій проціджують і трохи підсолюють. Випоюють теплим. Починають привчати до сінного настою ще в період випоювання молоком.

Версія для друку          До списку статтей

У НАСТУПНІЙ добірці наш автор В. Дюба продовжить пасічницьку тему, нагадуючи початківцям і не тільки, як покроково проводити весняну ревізію бджолосімей. Тут і про те, за яких погодних умов треба починати це робити, і як визначити силу сімей та кількість розплоду, і яких заходів слід ужити за ознак якихось негараздів у вулику. Аматорові необхідно особливо бути уважним нинішньої пори, коли ще немає медозбору й імовірні напади «вулик на вулик».

Поговоримо також, які дерева ліпше садити навесні, а посадку котрих ліпше відкласти до осені. Перерахуємо правила, дотримання яких є обов’язковим. А ще — одні культури вимагають, скажімо, вапнування землі, інші люблять попіл і суперфосфат... Усе це належить враховувати, коли хочете мати максимальну віддачу.

Картопля з насіння — чи є в цьому сенс? Нема чого робити, стене дехто плечима, мовляв, ми, наші батьки й діди садили бульбами чи, у виняткових випадках, їх частинами, і все було гаразд. Утім, спосіб розмноження насінням має кілька переваг перед традиційним, і найголовніша з них — посадковий матеріал не заражений хворобами.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове