Архів
Вівторок,
14 березня 2017 року

№ 20 (19465)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Brexit невідворотний

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Очікується, що вже сьогодні має бути офіційно розпочато процедуру виходу країни з ЄС.

Докладніше...
Справжня війна слів

НІДЕРЛАНДИ. Голландська влада не пустила до країни турецьких чиновників-високопосадовців.

Докладніше...
Наземні служби вимагають доплати

НІМЕЧЧИНА. Страйки паралізували роботу аеропортів Берліна.

Докладніше...
Ще й як доторканний

ПІВДЕННА КОРЕЯ. Президента країни відсторонено від влади через корупційний скандал.

Докладніше...
Західні райони звільнено

ІРАК повернув собі близько третини території на правому березі Мосула.

Докладніше...
Такі собі вибори

ГРУЗІЯ. В самопроголошеній Абхазії відбулися «вибори» в «парламент».

Докладніше...
Діти на війні

СИРІЯ. В ЮНІСЕФ повідомили про рекордне число жертв серед дітей у країні.

Докладніше...
Обійшлося без жертв

ЯПОНІЯ. На північному сході стався землетрус магнітудою 5,3.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Справи пенсійні

На запитання читачів «Сільських вістей» відповідає спеціаліст Пенсійного фонду України Н. М. ЮРЧИШИНА.

 

«Рік тому мій син, учасник АТО, помер у госпіталі від контузій, одержаних під час бойових дій. Нещодавно мені виповнилося 60 років, я почав оформляти пенсію. У військкоматі сказали, що я мав право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника ще рік тому. Чи компенсують мені пенсію за попередній рік і в якому розмірі?»

Василь БУРДЯК.

с. Город

Косівського району

Івано-Франківської області.

 

ТЕРИТОРІАЛЬНИМИ управліннями Пенсійного фонду за нормами Закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (далі — військовий Закон) призначаються пенсії лише військовослужбовцям строкової служби та членам їх сімей.

Призначення пенсії у зв’язку з інвалідністю, втратою годувальника можливо здійснювати за нормами як Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», так і військового Закону.

При цьому обирається найдоцільніший варіант її розрахунку за одним із законів. Перелік осіб, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника за загиблого під час проведення АТО військовослужбовця, передбачений статтею 30-ю військового Закону. Вказану статтю Законом України від 18.10.2016 р. №1683-VІІІ «Про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення окремих категорій осіб із числа учасників Антитерористичної операції» доповнено словами: «безпосередньою участю в Антитерористичній операції в районах її проведення». Вищеназваний Закон набув чинності 6 лютого 2017 р.

Пенсії у зв’язку з втратою годувальника сім’ям військово-службовців призначаються, якщо:

• годувальник помер у період проходження служби;

• годувальник помер після звільнення зі служби, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних у період проходження служби;

• годувальник помер у період одержання ним пенсії.

Відповідно до статті 36-ї Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є інвалідами або досягли пенсійного віку, мають право на пенсію. У вашому випадку право на такий вид пенсії визначається з дня досягнення 60-річного віку — на жаль, рік вами був упущений (за цей період, зрозуміло, компенсації не буде). Розмір пенсії, відповідно до статті 37-ї військового Закону, не може бути нижчий за два визначені розміри прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, — 2494 гривні.

Якщо ж станом на сьогодні розмір вашої пенсії нижчий за вказаний, радимо звернутися до Пенсійного фонду України за місцем проживання, аби перейти на пенсію у зв’язку з втратою годувальника за військовим Законом. Зауважимо, що дружини (чоловіки), якщо вони не взяли повторний шлюб, і батьки військовослужбовців, які померли (загинули) у період проходження військової служби (виконання службових обов’язків) чи після звільнення зі служби, але внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих під час виконання обов’язків військової служби, мають право на призначення дострокової пенсії за віком за нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»: після досягнення чоловіками 55, жінками — 50 років та за наявності страхового стажу не менш як 25 років для чоловіків і 20 — для жінок.

 

«Я народилася у квітні 1962 року. Маю дорослого сина — інваліда з дитинства. Не знала, що маю право на дострокову пенсію за віком. Якщо зараз звернуся за оформленням пенсії, то з якого часу її буде нараховано — з дня звернення чи з моменту набуття такого права?»

Лариса ПІСНА.

м. Хмільник

Вінницької області.

 

ВІДПОВІДНО до абзацу четвертого пункту 3-го розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон), матері інвалідів з дитинства, які виховали їх до шестирічного віку, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення 50 літ та за наявності не менш як 15 років страхового стажу. При цьому до інвалідів з дитинства належать також діти-інваліди віком до 16 років.

Строки призначення пенсії за віком визначено частиною першою статті 45-ї Закону. Зокрема, вона призначається із дня звернення, крім випадків, коли нараховується з більш раннього строку.

Вам дострокову пенсію за віком буде призначено із дня звернення.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Про здорожчання
Читати
Скорочено «газові» нормативи
Читати
Запасаємось
Читати
На черзі судді та поліцейські
Читати
Недовіра керівництву
Читати
На черзі — блокада «Сбербанку»
Читати
Притягнуть до відповідальності?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове