Архів
Вівторок,
14 березня 2017 року

№ 20 (19465)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Brexit невідворотний

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Очікується, що вже сьогодні має бути офіційно розпочато процедуру виходу країни з ЄС.

Докладніше...
Справжня війна слів

НІДЕРЛАНДИ. Голландська влада не пустила до країни турецьких чиновників-високопосадовців.

Докладніше...
Наземні служби вимагають доплати

НІМЕЧЧИНА. Страйки паралізували роботу аеропортів Берліна.

Докладніше...
Ще й як доторканний

ПІВДЕННА КОРЕЯ. Президента країни відсторонено від влади через корупційний скандал.

Докладніше...
Західні райони звільнено

ІРАК повернув собі близько третини території на правому березі Мосула.

Докладніше...
Такі собі вибори

ГРУЗІЯ. В самопроголошеній Абхазії відбулися «вибори» в «парламент».

Докладніше...
Діти на війні

СИРІЯ. В ЮНІСЕФ повідомили про рекордне число жертв серед дітей у країні.

Докладніше...
Обійшлося без жертв

ЯПОНІЯ. На північному сході стався землетрус магнітудою 5,3.

Докладніше...
Версія для друку          На головну

Урожай-2017

Виручає авіація

 

ЦЕЙ знімок, що засвідчує початок весняних польових робіт, зроблено на Харківщині в Красноградському районі. Ще тиждень тому тутешні поля встеляв сніг, а сьогодні мала авіація вже розкидає міндобрива по озимині.

— А що робити? — коментує ситуацію директор Інституту рослинництва імені В.Я. Юр’єва Віктор Кириченко.— Вчора на ріллю не можна було заїхати через сніговий покрив, а сьогодні він розтанув і туди навіть трактором не поткнешся, бо загрузне. Сподівання аграріїв — на літаки, дельта­плани, гвинтокрили.

Звісно, недешеве це задоволення — авіація, якщо нема змоги підживлювати озимі по мерзлоталому ґрунту. Вчений рекомендує застосувати лише частину міндобрив, а не всі відразу, щоб потім, коли земля підтряхне, можна було провести прикореневе підживлення посівів сівалкою.

Більшість озимих на Харківщині перезимували й перебувають у хорошому і задовільному стані, отож можна сподіватися на врожай. Звісно, якщо не налітатимуть суховії й не висушать верхню частину ґрунту та якщо в травні, як бувало колись, не приморозить колоски...

Леонід ЛОГВИНЕНКО.

Фото Євгена Калюжного.

 

Вийшли в поле сівачі

 

МІНІСТЕРСТВО аграрної політики і продовольства України сповістило про те, що у державі розпочалась весняна посівна кампанія. Станом на 9 березня в південних областях засіяно перші 600 га яровини, з яких 500 га — горох, 60— ячмінь і 40 га — овес.

Загалом по країні ярі зернові будуть посіяні на площі 7,2 млн га, у тому числі ранні — 2,4 млн га. За попередніми даними, сукупна площа під урожай нинішнього року очікується у торішніх межах — 26,8 млн га.

А як же перезимувала озимина і на що можна сподіватися?

За даними Мінагрополітики, із загальної площі посіяних озимих на зерно 7172,6 тис. га сходи отримано на 6835,7 тис. га (95,3%). З них у хорошому стані перебуває 2555 тис. га (37,4%), у задовільному — 3009,5 тис. (44,0%), слабкому і зрідженому — 1271,2 тис. га (18,6%). Найбільші площі слабких і зріджених посівів озимих культур на зерно у Кіровоградській (45,1%), Черкаській (41,4 %) і Вінницькій (35,5%) областях.

В аграрному відомстві зазначили, що українські землероби станом на 9 березня забезпечені мінеральними добривами на 83% від заявленої потреби. Так, сільськогосподарські підприємства вже придбали 800 тисяч тонн мінеральної поживи. Згідно з оперативними даними, закуплено 18,1 тисячі тонн пестицидів (63% від потреби), зокрема 12,3 тисячі тонн гербіцидів (65%).

Добрив на ринку вистачає, але під чесне слово селянина їх ніхто не давав і не дасть. От і ламає він голову: де взяти гроші? А коштів потрібно набагато більше, ніж торік. За підрахунками департаменту екології і природних ресурсів Одеської облдержадміністрації, на весняні роботи аграріям цієї південної області потрібно близько 1,2 млрд грн кредитів! На що сподіватися? На лояльність банків чи на державні програми підтримки кредитування агросектору?

Така ситуація, як на Одещині, повсюдно. І — з року в рік.

Весняна посівна кампанія під загрозою через припинення трубопровідних поставок російського дизпального, інформує Інтерфакс-Україна. Причин тут кілька. Ось одна з них, про яку повідомляє прес-служба міністерства енергетики РФ: «У Російській Федерації відсутні міжурядові угоди щодо поставок нафтопродуктів в Угорщину і Україну, поставки дизельного пального в зазначених напрямках здійснюються господарюючими суб’єктами, виходячи з економічної доцільності, відповідно говорити про припинення поставок Російською Федерацією некоректно».

Прикметно, що і торік, у розпал осінньої посівної, Росія теж припиняла постачати дизпальне в Україну по трубі, пояснюючи це все тими ж контрактними неув’язками. Втім, це більше проблема наша, ніж «доброго» сусіда.

Олександр
ВИНОГРАДІВСЬКИЙ.

 

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Про здорожчання
Читати
Скорочено «газові» нормативи
Читати
Запасаємось
Читати
На черзі судді та поліцейські
Читати
Недовіра керівництву
Читати
На черзі — блокада «Сбербанку»
Читати
Притягнуть до відповідальності?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове