Архів
Вівторок,
14 березня 2017 року

№ 20 (19465)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Соняшник
  • За рубежем
Brexit невідворотний

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ. Очікується, що вже сьогодні має бути офіційно розпочато процедуру виходу країни з ЄС.

Докладніше...
Справжня війна слів

НІДЕРЛАНДИ. Голландська влада не пустила до країни турецьких чиновників-високопосадовців.

Докладніше...
Наземні служби вимагають доплати

НІМЕЧЧИНА. Страйки паралізували роботу аеропортів Берліна.

Докладніше...
Ще й як доторканний

ПІВДЕННА КОРЕЯ. Президента країни відсторонено від влади через корупційний скандал.

Докладніше...
Західні райони звільнено

ІРАК повернув собі близько третини території на правому березі Мосула.

Докладніше...
Такі собі вибори

ГРУЗІЯ. В самопроголошеній Абхазії відбулися «вибори» в «парламент».

Докладніше...
Діти на війні

СИРІЯ. В ЮНІСЕФ повідомили про рекордне число жертв серед дітей у країні.

Докладніше...
Обійшлося без жертв

ЯПОНІЯ. На північному сході стався землетрус магнітудою 5,3.

Докладніше...
Версія для друку          На головну
  • На юридичному фронті

Схема на 300 мільйонів

Михайло ГУБАШ.

НАПРИКІНЦІ січня Солом’янський райсуд Києва обрав для голови правління ПАТ (до грудня 2016-го — ДП) «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» Руслана Журила запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 днів із альтернативою внесення застави в розмірі 100 млн грн. Заступникові директора компанії призначили заставу в сумі 80 млн грн і 5 млн грн — начальникові відділу продажів і маркетингу «ОГХК». За версією слідства, затримані причетні до дій, що завдали збитків держпідприємству в розмірі понад 300 млн гривень. У НАБУ пояснили: «Корупційна схема зводилась до реалізації за заниженими цінами титанової продукції, що використовується в авіаційній та хімічній галузях, приватним компаніям-посередникам, зареєстрованим в Австрії та Латвії і пов’язаним зі службовими особами ДП «ОГХК». У подальшому ці компанії-посередники перепродували титанову продукцію за ринковими цінами міжнародним підприємницьким об’єднанням. Різниця у вартості надходила на рахунки посередників та під виглядом оплати за транспортні послуги виводилася на рахунки компаній, підконтрольних службовим особам ДП «ОГХК».

Держпідприємство, керівництво якого підозрюється у махінаціях, почало фактичну діяльність у серпні 2014 року, коли уряд України вирішив передати йому в управління майнові комплекси Вільногірського гірничо-металургійного та Іршанського гірничо-збагачувального комбінатів, які до того перебували в оренді АО «Кримський титан», що входить до складу Group DF Дмитра Фірташа. За підсумками січня-вересня 2016 року «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» отримала близько 666 млн гривень чистого прибутку, що майже втричі (!) перевищує позаторішній рівень.

Цікаво, якими міркуваннями керувався уряд В. Гройсмана, який у серпні 2016-го включив «ОГХК» до переліку компаній, які підлягають продажу поточного року?

Днями Апеляційний суд Києва скасував ухвалу Солом’янського райсуду і зменшив розмір застави керівникові «ОГКХ» Р. Журилу зі 100 млн до 12 млн гривень, що теж викликає подив.

Iванющенка таки поскубли

ЛАТВІЙСЬКИЙ апеляційний суд залишив чинним рішення суду першої інстанції щодо спеціальної конфіскації 26 млн доларів США у Юрія Іванющенка. Його адвокати не змогли довести законність походження вказаних коштів. Рішення остаточне та оскарженню не підлягає. Про це повідомив заступник генерального прокурора Євген Єнін. «До речі, українське слідство цього разу перебувало в постійному контакті з латвійськими компетентними структурами та сприяло конфіскації цих грошей у Латвії. Іванющенко остаточно втратив можливість повернути ці кошти, натомість Україна має шанси побачити їх, як тільки відповідний вердикт щодо Іванющенка в Україні вступить у силу», — написав у «Фейсбуці» Єнін. Він також заперечив оприлюднену раніше Центром протидії корупції інформацію про те, що через зняття санкцій з Іванющенка його 5,4 млрд доларів стануть для держави недосяжними: «Генпрокуратура буде вдячна всім, хто володіє та готовий поділитися детальною інформацією про міфічні 5,4 млрд дол. США Іванющенка в закордонних юрисдикціях, нібито втрачених для нашої держави після нещодавнього скасування санкцій ЄС».

Тож чия інформація правдивіша? Інтрига зберігається.

Голову райсуду — до суду

П’ЯТЕРО народних депутатів закликали Національне антикорупційне бюро відкрити кримінальне провадження щодо голови Солом’янського райсуду столиці Людмили Шереметьєвої, яка, на їхню думку, не забезпечила належної роботи суду під час обрання голові ДФС Роману Насірову запобіжного заходу. «Її дії, точніше тотальна бездіяльність, ледь не призвели до втечі Насірова», — заявив один з авторів звернення Сергій Лещенко. На переконання парламентаріїв, цього вдалося уникнути лише завдяки суспільному резонансу та громадським акціям протесту.

Цікаво, чи дослухається НАБУ до вимоги нардепів, щоб, за їхніми словами, інші керівники органів судової влади винесли з цього урок?

«Сосновий бір» повернуто державі

ВИКОНКОМ Ірпінської міської ради ще у 2007 році ухвалив незаконне рішення про передачу реабілітаційно-оздоровчого комплексу «Сосновий бір» площею майже 8 тис. кв. м Національному університету державної податкової служби України. Безпідставно набуте університетом майно вартістю понад 1,6 млн грн було відчужене на користь комерційної структури — мовляв, немає коштів на реконструкцію напівзруйнованих будівель, та й далеченько від навчального закладу знаходиться цей об’єкт нерухомості. Хоча насправді комплекс використовувався як гуртожиток для студентів університету, тобто був об’єктом освіти, а законом накладено мораторій на приватизацію (відчуження) об’єктів освіти та науки. За активної участі Генпрокуратури рішеннями судів першої, апеляційної та касаційної інстанцій реабілітаційно-оздоровчий комплекс повернуто у державну власність.

І кому ж цього разу нашіптуватиме свої пісні флора і фауна «Соснового бору»?

Матиме нову «сім’ю» — кримінальну

БРАЗИЛЕЦЬ Рафаель Маркес Лусваргі став першим іноземцем не з Росії, засудженим українською владою за участь у війні на Донбасі на боці бойовиків. Печерський райсуд Києва присудив йому 13 років в’язниці з конфіскацією майна.

На тимчасово окуповану територію України 32-річний сталініст — колишній найманець Французького іноземного легіону прибув восени 2014-го. Брав участь у бойових діях на різних ділянках фронту, тісно співпрацював з російськими спецслужбами, тренував бойовиків, формував із числа іноземців розрахунки мінометних батарей. Хвалився, що вбив принаймні чотирьох українців. В одному з інтерв’ю заявив: «Я відчуваю тут себе як удома, з моєю родиною!» Втім, пробувши в лавах «ополченців» на Донбасі рік і діставши поранення, він повернувся з окопів додому, щоб «бути із сім’єю». Торік восени СБУ в результаті спецоперації виманила його назад до України, щоб віддати під суд.

Тепер вбивці-найманцю доведеться адаптуватися до життя в новій для нього родині — кримінальній.

Версія для друку          На головну
  • З повідомлень інформагентств
Про здорожчання
Читати
Скорочено «газові» нормативи
Читати
Запасаємось
Читати
На черзі судді та поліцейські
Читати
Недовіра керівництву
Читати
На черзі — блокада «Сбербанку»
Читати
Притягнуть до відповідальності?
Читати





При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове