Архів
Вівторок,
15 березня 2016 року

№ 28 (19360)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • На прийомі у спеціаліста

Міжсезонні загострення

Микола ЮРЧИШИН.

Весна — не тільки чудова пора року, а й період, коли потрібно бути дуже уважним до себе: у когось загострюються хронічні недуги, інші захворюють уперше… Нині лікарні переповнені пацієнтами із загостренням виразкової хвороби шлунка, запаленням жовчного міхура, підшлункової залози.

— ВИРАЗКОВА хвороба найчастіше загострюється в міжсезоння, — розповідає завідувачка гастроентерологічного відділення Київської міської клінічної лікарні №9 лікар-гастроентеролог вищої категорії Галина Іванівна СИНИШИНА. — Дехто помилково вважає, що у цей час підвищується кислотність шлунка. Насправді цей показник не залежить від пори року. Просто навесні організм знесилюється від нестачі вітамінів, імунітет ослаблюється після зимових застуд, стреси також викликають подразнення слизової. Тому потрібно проводити профілактичне лікування, не чекаючи появи нічного й голодного болів, посилення печії — симптомів виразкової хвороби. Головне — дотримуватися режиму харчування, дієти, яка зменшує секрецію кислоти. Щоб їжа не подразнювала слизову оболонку шлунка, краще готувати її на парі, запікати. Бажано їсти в одні і ті ж години чотири-п’ять разів на день. Із раціону треба вилучити кисле, смажене, жирне, а також маринади, копченості, консерви. Дозволяється вживати парові котлети, відварене м’ясо, рибу чи рибні тюфтельки, фрикадельки. Також можна їсти каші, круп’яні та овочеві супи, омлет, зварені круто яйця, печені яблука, нежирні кисломолочні продукти. Надавайте перевагу хлібу з білого борошна, краще вчорашньому, тому що чорний, особливо житній, посилює секрецію шлункового соку. Слід відмовитись від усіх газованих напоїв (солодка «газованка» містить багато «хімії», замінників цукру). Найкорисніше пиття — узвар. Компот варіть не кислий. Також корисні яблучний, морквяний, сливовий, персиковий соки. Виноградний сік може спричинити здуття живота, тому краще пити виноградно-яблучний. Небажані томатний, гранатовий та цитрусові напої — вони подразнюють слизову. Концентровані соки треба розводити водою. Кондитерські вироби з кремом краще замінити сухим печивом, бісквітами, кексами, сушками.

Однак лише дієтою добитися зменшення кислотності важко. Сучасні препарати, що знижують секрецію, діють на рівні клітини, блокуючи утворення сірководневої кислоти — основного компоненту кислого середовища. Дія деяких із них триває впродовж доби. Людині, що страждає на виразкову хворобу, важливо дотримуватися режиму праці й відпочинку, висипатися, намагатися уникати стресів. Нервове перенапруження посилює секрецію активних речовин на нервових закінченнях. Вони й викликають пошкодження в системі захисту, тому виразка часто відкривається, коли людина нервує. У таких випадках пацієнтам призначають заспокійливі засоби: валер’янку, собачу кропиву, трав’яні чаї із м’яти та меліси тощо.

Г. Синишина переконана: при виразковій хворобі добре допомагають засоби, приготовлені за рецептами народної медицини. Корисно вживати відвар насіння льону. Лляне насіння можна заварювати різними способами. Готують на водяній бані, запаривши окропом. Можна перетерти насіння на кавомолці й заварити, як рідкий кисіль. Вживати по одній-дві столові ложки до їди як обволікаючий засіб. Готувати відвар потрібно на один день і пити перед кожним прийомом їжі.

Сирий картопляний сік цінний як для профілактики, так і для лікування. Готувати його краще з картоплі червоних сортів. Бульби ретельно вимити, але шкірку не зрізати. Вичавити сік з однієї середньої картоплини на соковижималці, потім процідити крізь два шари марлі й випити. Щоразу треба готувати для вживання свіжий напій. Аби сік став приємніший на смак, до нього варто додати трішечки води. Напій із картоплі знижує секрецію, діє на слизову як обволікаючий та протизапальний засіб, а також виявляє проносну дію.

Відвар льону і картопляний сік можна чергувати: десять днів пити сік із картоплі, а після двотижневої перерви ще десять днів — відвар насіння льону.

При печії показані лужні води «Лужанська», «Поляна квасова». Якщо в людини, що страждає від виразки, відсутні голодний та нічний болі, то навесні за півгодини до їди (при високій кислотності) можна випити трохи теплої мінеральної води. Проте такий десятиденний курс профілактики не проводиться під час загострення.

Галина Іванівна закцентувала увагу і на симптомах патології підшлункової залози. Запалення цього органа виникає передусім у тих, хто зловживає спиртним та щедрими закусками. Якщо після застіль часто діймає біль, здуття живота, важкість у шлунку, потрібно звернутися до лікаря. До панкреатиту нерідко приєднується інфекція. Якщо біль оперізуючий, віддає у спину, нудить, з’являється блювота, потрібно негайно викликати «швидку», бо може настати загрозливий для життя пацієнта стан — панкреонекроз, коли відбувається відмирання клітин частини чи всієї підшлункової залози. До приїзду бригади медиків можна покласти на живіт грілку з холодною водою, випити небагато лужної мінеральної води. Вживати ліки не бажано. Не варто робити промивання шлунка, ставити клізму, їсти.

Якщо вночі у лівому підребер’ї з’являється біль, але УЗО не виявило жодної патології підшлункової залози, необхідно дослідити функцію товстої кишки. Больові симптоми у лівому боці може викликати й міжреберна невралгія. Це захворювання нижнього грудного або спинного відділу хребта, що виникає внаслідок стиснення, запалення чи подразнення міжреберних нервів. У такому разі треба звернутися до травматолога-ортопеда або невропатолога.

— Якось на прийомі 35-річний пацієнт розповів, що дуже полюбляє молоко і випиває його більше літра щодня. Цього краще не робити, — зауважила гастроентеролог. — Молоко — продукт для дітей. У більшості людей віком після тридцяти років відсутні ферменти для його перетравлювання. Дорослим можна додавати молоко в каву, готувати молочні коктейлі. Корисні кисломолочні продукти: кефір, йогурти, ряжанка, кисляк. Нині багато людей готують йогурти вдома, використовуючи бактеріальні закваски. Добре їсти нежирний кисломолочний сир у будь-якому вигляді (сирники, запіканки), особливо при захворюваннях печінки, підшлункової залози.

Насамкінець фахівець нагадала про зелень та овочі. Нітрати, які містяться в ранніх тепличних овочах, негативно діють на слизову. Найбільше їх накопичують молода морква, редиска, огірки. Овочі потрібно ретельно мити. Тим, хто має проблеми з печінкою, слід обмежити вживання зеленої цибулі, часнику, щавлю, шпинату. Але зовсім відмовлятися від ранніх овочів не варто. Вони містять антиоксиданти, котрі стимулюють захисні сили організму. Найкорисніша листова зелень: петрушка, кріп, зелений салат. Заправляти їх краще олією.

Версія для друку          До списку статтей

Усміхнімося!

— Лікарю, я дуже хочу жити! Зробіть що-небудь!

— А у вас гроші є?

— Ні.

— То навіщо вам таке життя?..

* * *

Лікар — хворому:

— Вас негайно потрібно оперувати.

— Не згоден. Краще я помру, ніж мене мають різати.

— Та зрозумійте правильно: одне іншому не заважає.

* * *

— Лікарю, що мене тепер чекає? Операція? Ампутація?

— Хворий, я не можу вам усе розповісти. Потім буде не цікаво слухати.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове