Архів
Вівторок,
26 січня 2016 року

№ 8 (19340)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготував Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • Лікування без ліків

Антиморозне харчування

Оксана СКИТАЛІНСЬКА,

лікар-дієтолог.


Щоб пережити сильні морози, нам потрібно їсти. І не лише добре, а й вчасно. Та це не означає, що треба поглинати у величезних кількостях м’ясну, жирну і солодку їжу.

ЯКЩО харчування взимку буде літньо-осіннім (переважно овочево-фруктовим), то не виключено, що нас не оминуть синдром хронічної втоми, слабкість, нездужання, неприємні вегетативні кризи, коливання артеріального тиску, порушення ритму роботи серця, бар’єрної функції шкіри та слизових. Щоб зима дарувала лише позитивні емоції, варто знати: їжа — джерело енергії, сили, міцного імунітету та гарного настрою.

У морозні дні бажано дотримуватися п’ятиразового прийому їжі: три основні та два проміжні перекушування. Важлива роль відводиться сніданку, який не можна ігнорувати, бо він є джерелом енергії після того, як ми полишили тепле приміщення.

Сніданок має становити не менше 25 відсотків усієї спожитої їжі, обід — 35, вечеря —15, перекушування — 20 відсотків. Вислів «вечерю віддай ворогу» краще приберегти до теплішої пори.

У сильні морози варто надавати перевагу «енергоємній» їжі. Це, зокрема:

складні вуглеводи: злакові (каші, хліб із цільного зерна), бобові (чечевиця, квасоля, горох), тобто «енергетична піхота» — одразу дає енергію;

повноцінні білки (містять усі необхідні для життя амінокислоти) — кисломолочні продукти невисокої жирності, сир, яйця, нежирне м’ясо та риба.

Сюди ж можна віднести і цінний «амінокислотний продукт» — курячий нежирний бульйон чи суп (приготовлений із домашньої птиці).

Вживаючи бульйон, ми забезпечуємо організм комплексом амінокислот, які відразу ж засвоюються (для порівняння: вживаючи м’ясо, організму потрібно його «подрібнити» до амінокислот і вже тоді — засвоїти; на цей процес витрачається енергія та час). Здоровою альтернативою бульйону є борщ на його основі.

Примітка. Краще надавати перевагу здоровій тепловій обробці — варці та тушкуванню. Смаження лише навантажує печінку шкідливими продуктами, які утворюються при цьому процесі.

Здорові жири — «енергетична важка артилерія» — дають тривалу енергію та гріють організм. Тому саме час згадати в ці дні про український «національний» продукт — САЛО. За своїм біохімічним складом — це жир, в якому поєднані ненасичені та насичені жирні кислоти.

Що це таке?

Ненасичені кислоти (це той складник сала, який надає йому ніжності та завдяки якому воно так і тане у роті) виконують пластичну функцію — вони проникають в оболонки клітин та роблять їх стійкими до різних ушкоджень — вірусів, вільних радикалів та інших шкідливих чинників.

Насичені кислоти (ті, які утримують сало у твердому стані) — це джерело тривалої енергії для організму.

Однак хоча сало має так багато корисних властивостей, зловживати ним не можна: надмір насичених жирів шкодить судинам. Тому «норма» — один бутерброд із зерновим хлібом, доповнений квашеним огірочком.

Окрім сала, до здорових жирів належать оливкова олія, горіхи, насіння (лляне, соняшникове), морська риба.

Не варто забувати і про рідину, бо як на морозі, так і в опалюваному приміщенні наше тіло зневоднюється, внаслідок чого погіршується теплообмін. Це викликає сухість шкіри та слизових.

Цілющими зимовими напоями є морси, узвари та настій шипшини (полівітамінно-мінеральний склад), зелений та чорний чаї (детоксикують та тонізують організм), нежирні бульйони із зеленню (покращують роботу дихальної системи — знімають закладеність носа та кашель завдяки амінокислоті цистеїн), кисломолочні напої, свіжі соки — овочеві та фруктові, розведені водою у пропорції 3:1 (вітамінізують, очищують). І, звичайно ж, — чиста вода, якої має бути не менше шести склянок (для покращання смаку можна витискати кружальце лимона, грейпфрута, апельсина чи мандарина).

Кілька слів про гостру їжу. Чай з імбиром та страви з куркумою не лише розігріють кров, а й зменшать запальні процеси — наявні чи потенційні.

Їхню дію доповнять часник, який має противірусні властивості, та червоний перець, який пришвидшить обмін речовин та не дасть зайвим калоріям відкластися у вигляді свіжого жирку на стегнах та животі.

Одне суттєве застереження: людям з панкреатитом, ерозивними захворюваннями шлунка та кишківнику приправляти їжу гострими спеціями не варто.

Втім, серед продуктів існує «чорний список», в який слід без вагань відправити всі магазинні солодощі — печива-торти-помадні цукерки, м’ясні готові вироби — ковбаси-сосиски-консерви, рідку отруту — шипучки-лонгери-шейки і всяке подібне сміття, яке атакує нашу печінку і вкорочує потенційний вік.

Натомість солодке життя нам забезпечать сухофрукти, фрукти, ягоди, як свіжі, так і морожені, та чорний шоколад. Ті, кому цього буде замало, можуть поласувати зефіром (але в міру — одну-дві кульки), домашньою випічкою — фруктовим, шоколадним чи маковим бісквітом.

Понад 2,5 тисячі років тому великий лікар давнини Гіппократ писав: «Узимку та навесні шлунки за природою найтепліші, а сон — найтриваліший. Тому у ці пори року їжу потрібно вживати у більшій кількості...».

Отож теплої і здорової вам зими.

Версія для друку          До списку статтей

Усміхнімося!

Оголошення на дверях кабінету з видачі листків непрацездатності: «Чоловіки! Не пропустіть моменту: у морози та холоди так легко відрізнити розумну жінку від нерозумної. Розумна — в шапці, нерозумна — без неї, зате з високою температурою, нежитем, кашлем та чханням».

* * *

Лікар — пацієнтові:

— Ось ваші таблетки для схуднення. У банці 300 штук. Приймати їх не треба.

— Тоді як вони мені допоможуть?

— Дуже просто. Двічі на день висипайте всі таблетки на підлогу. Потім нахиляйтеся і збирайте. По одній.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове