![]() |
|
|
||||||
|
||||||||
|
||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Для ранньої зелені й не тільки ЦИБУЛЮ під зиму садять насамперед із метою отримання ранньої зеленої продукції. Для цього підходять будь-які сорти. Якщо ж хочете мати врожай ріпки, то краще взяти сорт, котрий добре переносить морози, дружно і швидко йде в ріст навесні. Звісно, для підзимового посіву ніженки не підійдуть, позаяк є великий ризик вимерзання. Найоптимальніший діаметр цибулинок (сіянки) — один сантиметр, максимум півтора. Найкращим терміном для садіння є період, коли температура повітря вдень коливається від нуля до плюс 5ОС, а вночі опускається до мінус 3ОС. У центральній частині України це зазвичай кінець жовтня — початок листопада. Якщо посадити надто рано, цибуля встигне добре вкоренитись і в теплу погоду проросте. Відтак — навряд чи перезимує. Місце для грядки вибирають сонячне, без застою вологи. Найбажаніший попередник — морква. Вважається, це знижує ймовірність захворювання цибульною мухою. Також добре садити після помідорів, картоплі та огірків. Не бажано там, де були цибуля і капуста. Техніка садіння сіянки доволі проста. Скопуємо грядку, попередньо розсипавши перегній. Розрівнюємо граблями до дрібних грудочок. Цибулини розміщуємо у борозенках (завглибшки 5 см) на відстані 10-15 см одна від одної. Опісля землю злегка ущільнюємо. Якщо цибуля призначена для вигонки зелені, то насадження можна загустити, себто залишати між цибулинами не більше трьох сантиметрів. Після перших приморозків грядку доцільно присипати тирсою і накидати сухих гілок. До того ж вони допоможуть затримувати сніг. Біле покривало вбереже посаджене від вимерзання. Версія для друку До списку статтей | ЗОВСІМ недавно ви зняли грона із запашними прозоро-сонячними ягодами на своєму кущі винограду і хотіли б розсадити його. Саме час заготовити чубуки для подальшої вигонки саджанців. Яка лоза вважається найкращим садивним матеріалом, як його зберегти та убезпечити від цвілі — все це питання одного з матеріалів наступного куточка. Досить поширене в Україні кролівництво, хоч, мабуть, і не так, як треба було б через велику вразливість цих тваринок до хвороб. Тим часом і матеріальна скрута, і потреба сімей у дієтичному м’ясі навертають людей до натурального господарства. Одна з читачок аргументовано доводить переваги розведення нутрій, хоча, зізнається, її родина вагалася щодо цих гризунів: щури вони і є щури, це тобі не пухнастий гарнюній кролик. Дуже швидко впевнилися у своїй неправоті. Може, переконає і вас?
|