![]()
Тріскається кора
«Мені цікаво, чому на кісточкових, особливо на черешнях, кора тріскається, аж згортається. Чи можна цьому запобігти?» — запитує Ганна Курінько з с. Червоної Знам'янки Кременчуцького району Полтавської області. НАЙЧАСТІШЕ, Ганно, причиною розтріскування кори на фруктових деревах є сонячні опіки та морозобоїни. Трапляється це, як правило, наприкінці зими — в лютому, коли сонце вже починає нагрівати стовбури, а вночі ще тримаються морози. Саме щоб уникнути цього, і білять дерева з осені — не для краси, а для недопущення подібних негараздів. Кора кісточкових культур, особливо черешні, тріскається частіше, ніж у яблунь або груш. Бо деревина у цих порід росте швидше, ніж наростає кора. В результаті остання періодично тріскається, утворюються ранки, які запливають камбієм. У даному випадку замазування їх глиною навпіл зі свіжим гноєм чи побілка вапняним молоком не допомагають. Досвідчені садівники вдаються до нині дещо призабутого способу догляду за садом — борозенкування. Робити ці процедури варто на чотири-шестирічних деревах. До речі, корисними вони будуть не тільки кісточковим культурам. Найкращий час для проведення цієї операції — кінець квітня-травень. Передусім знадобиться гострий ніж. Ним роблять неглибокі поздовжні борозенки на стовбурі. Причому не суцільні, а пунктирні. Довжина порізу — 15-20 см, далі проміжок 2-3 см і чергове «тире». Провівши одну таку борозенку, відступаємо по колу 5-8 см і робимо наступну. І так довкруж усього стовбура. Протипоказань для такого профілактичного заходу немає. Одне застереження: борозенкувати кору треба так, щоб не пошкодити деревину під нею. Різані рани легко заростають, при цьому кора надалі не тріскається. «Подряпані» дерева швидше ростуть і краще плодоносять. Плоди та листя у них помітно крупніші. |