![]()
Коли в тісноті краще СТОЛОВІ буряки дуже вимогливі до світлових і температурних умов вирощування. Сіяти їх слід тоді, коли ґрунт прогріється до плюс 6О і, звісно ж, не в сухий. Надто раннє загортання насіння в непрогріту землю призведе до стрілкування. Чим більше світла буде для рослин, тим насиченішого і яскравішого кольору виростуть коренеплоди, а значить, міститимуть більше корисних речовин. Саме з цієї причини не варто робити змішані посіви буряків із будь-якими городніми культурами. Найкращі попередники — морква, капуста, огірки, цибуля. Насіння заглиблюють на 3-4 см, відстань між борозенками — 25 см. Посіви прикотковують або приплескують і вирівнюють зворотним боком граблів. Рівна грядка сприяє рівномірності сходів, оскільки дощова вода не накопичуватиметься у заглибленнях. Сходи проріджують спочатку не більше ніж на 2-3 см, а коли з’являться два-три справжніх листки — на 5-7 см один від одного. Якщо відстань більша, то коренеплоди вдаються занадто великі, тобто зайвий простір не на користь. Тому й поливати буряки слід тільки на початку вегетації. А ось прополювати і розпушувати треба регулярно. Оскільки коренеплоди розміщуються в приповерхневій зоні, восени їх слід оберігати від ранніх приморозків. Приморожені буряки закладати на зберігання не можна. |