![]() |
|
|
||||||
|
||||||||
|
||||||||
|
Версія для друку До списку статтей Коли в тісноті краще СТОЛОВІ буряки дуже вимогливі до світлових і температурних умов вирощування. Сіяти їх слід тоді, коли ґрунт прогріється до плюс 6О і, звісно ж, не в сухий. Надто раннє загортання насіння в непрогріту землю призведе до стрілкування. Чим більше світла буде для рослин, тим насиченішого і яскравішого кольору виростуть коренеплоди, а значить, міститимуть більше корисних речовин. Саме з цієї причини не варто робити змішані посіви буряків із будь-якими городніми культурами. Найкращі попередники — морква, капуста, огірки, цибуля. Насіння заглиблюють на 3-4 см, відстань між борозенками — 25 см. Посіви прикотковують або приплескують і вирівнюють зворотним боком граблів. Рівна грядка сприяє рівномірності сходів, оскільки дощова вода не накопичуватиметься у заглибленнях. Сходи проріджують спочатку не більше ніж на 2-3 см, а коли з’являться два-три справжніх листки — на 5-7 см один від одного. Якщо відстань більша, то коренеплоди вдаються занадто великі, тобто зайвий простір не на користь. Тому й поливати буряки слід тільки на початку вегетації. А ось прополювати і розпушувати треба регулярно. Оскільки коренеплоди розміщуються в приповерхневій зоні, восени їх слід оберігати від ранніх приморозків. Приморожені буряки закладати на зберігання не можна. Версія для друку До списку статтей | БЕЗПОСЕРЕДНЬО перед садінням-сіянням різних культур на городі, вважаємо, буде корисно прочитати матеріал про їхню сумісність. Маємо на увазі не лише врахування попередника, а і які рослини сусідитимуть. Бо, виявляється, між деякими представниками рослинного світу точиться, образно кажучи, війна. Скажімо, ви помітили, як погано родить картопля на краю поля, обсадженого соняшниками? Отож-бо. А посіяли б кукурудзу, і тій, і тій культурі було б комфортно. Ще не пізно скористатись нашими порадами. Важко вирощувати щойно згадану бульбу: і посади, і прополи, і підгорни... А може, взяти й просто вкрити картоплю соломою — раптом щось виросте? Це не фантастика і не щоденник ледаща, а, справді, спосіб одержання врожаю «другого хліба», відомий, між іншим, з 19 століття. Не вірите: прочитайте і перевірте. Ще один матеріал куточка запросить вас до овечої перукарні. У тих, хто тільки почав займатися вівчарством, виникає багато запитань про стрижку живності: коли, як, на чому. Дамо на них відповіді, бо тваринам уже можна позбуватися надміру теплих «шуб» — надворі потепліло.
|