Архів
Вівторок,
17 березня 2015 року

№ 29 (19224)
  Про нас
  Реклама
  Поточний номер
ico   Передплата

Шукати фразу повністю
      У номері:Пост здоров’я

Пост здоров’я

Cторінку підготували Сергій СКОРОБАГАТЬКО

та Микола ЮРЧИШИН.


Версія для друку          До списку статтей
  • На прийомі у спеціаліста

«Під ложечкою» запекло

Микола Юрчишин.

Читач, мабуть, уже здогадався: йдеться про гастрит — запалення слизової оболонки шлунка. На цю недугу в нас страждає майже половина дорослого населення. Болячка може виявлятися по-різному, починаючи з невеликого почервоніння тканин і закінчуючи крайнім варіантом — виразковою хворобою.

— ГАСТРИТ, як правило, — наслідок неправильного харчування, — пояснює завідувач першого хірургічного відділення Київської міської клінічної лікарні №15, хірург вищої категорії, кандидат медичних наук, заслужений лікар України Віталій Григорович ЯЦЕНТЮК. — Поштовхом до його появи може стати і стрес. Причому необов’язково сильне нервове потрясіння — гастрит і виразка можуть бути спровоковані як разовим, так і тривалим хронічним стресом. Це призводить до спазмів судин, що живлять слизову шлунка, і вона починає запалюватись. Запалення може розпочатись і через зниження кислоутворювальної функції, нестачу соляної кислоти. Адже вона є не лише подразнювальним агентом, а й забезпечує захист слизової оболонки від різноманітних накопичених бактерій. Мікроорганізми завжди мешкають у людському тілі, а при ослабленні захисту швидко розмножуються і призводять до захворювання. До речі, гастрит може спровокувати і підвищена секреція соляної кислоти — у такому разі вона сама відіграє роль шкідливого чинника. Захворювання іноді виникає і при нормальному рівні кислотності, якщо спрацьовують інші причини: тривалий прийом препаратів, котрі провокують виникнення гастриту (наприклад аспірин), дефіцит заліза, вітаміну В12 тощо.

В. Яцентюк зазначив, що гастрит не має специфічних симптомів. Зазвичай скаржаться на печіння «під ложечкою», відрижку, почуття переповнення в животі, слабкість, різні болі, запаморочення. При підвищеній або нормальній секреторній функції захворювання супроводжується печією і закрепами, а при зниженій — нудотою і блюванням, проносами, здуттям живота. На хронічний гастрит указують: печія, відчуття переповненості шлунка після легкої трапези, відрижка, проблеми з випорожненням. Коли такі симптоми минають швидко, їм, як правило, не надають значення. Однак брати до уваги треба все і вчасно звертатись до медиків.

— Лікування гострого гастриту починають з очищення шлунка і кишківнику, щоб усяка «гидота» не продовжувала своє хвороботворне діло, — повідав спеціаліст. — До того ж цю нескладну процедуру можна виконати практично у будь-яких умовах. При сильних болях призначають болезаспокійливі препарати, але приймати їх постійно не слід і, звісно, курс прийому потрібно узгодити з лікарем. Для припинення проносу можуть бути використані симптоматичні засоби, але тільки після того, як лікар упевниться, що причиною розладу шлунка є не інфекція! Якщо ж недуга викликана хвороботворними мікроорганізмами, потрібні відповідні антибіотики. Нагадую ще раз: зробити адекватне призначення може тільки лікар!

За словами Віталія Григоровича, перші один-два дні пацієнту з гастритом рекомендується утримуватися від прийому їжі. Спрагу (при відсутності блювання) можна тамувати невеликими порціями неміцного чаю або мінеральної води типу «Боржомі», але обов’язково без газу. На другий-третій день дозволяється нежирний бульйон, слизовий суп, манна і протерта рисова каші, киселі. Потім хворого переводять на так званий «перший стіл», а через шість-вісім днів — на звичайне харчування. Але, звісно, з розумними обмеженнями. Смажене, копчене, гостре, жирне дозволяється у геть незначних кількостях. Свіжі овочі та фрукти теж уживають невеликими порціями, адже клітковина, що в них міститься, подразнює шлунково-кишковий тракт. Перевагу віддають «ніжним» дарам садів і городів — персикам, абрикосам, бананам, помідорам, очищеним від шкірки, а ще — тушкованим овочам, компотам.

Профілактика гастриту зводиться до раціонального харчування (його основний принцип простий: з’їсти все неможливо, тому переїдати безглуздо), суворого санітарно-гігієнічного нагляду на підприємствах громадського харчування, а також нашої особистої гігієни. Тож недопущення хвороб «брудних рук» плюс вищезазначені заходи практично не залишать шансів гострому гастриту.

— Однак недолікований гастрит, повторний уплив хвороботворного агента або занадто вільний підхід до дієти після стихання проявів гострого запалення слизової шлунка можуть призвести до хронічного гастриту, — застеріг В. Яцентюк. — Серед основних причин, що спричиняють його розвиток — «підривна діяльність» бактерії хелікобактер пілорі (яка так само є причиною виразкової хвороби), «нервове» порушення функції шлунка, що виникає через тривале перенапруження або перевтому. А ще — недоїдання і переїдання, надлишок солодкого, нестача білків і вітамінів, нерегулярний прийом їжі, харчування всухом’ятку, зловживання кавою, гіподинамія та стреси. Чинником ризику вважають також пристрасть до надмірно гарячих або дуже холодних напоїв та їжі. Має значення і кислотність шлункового соку (цей показник визначають у лікарні чи поліклініці, зробивши спеціальний аналіз). Як підвищена, так і знижена, вона може спровокувати розвиток запалення слизової оболонки шлунка. Особливо важливо враховувати цей фактор при виборі методів лікування.

Віталій Григорович попередив: хронічний гастрит — сприятливий ґрунт для розвитку виразкової хвороби, боротися з якою значно складніше, для виникнення рубцевих змін у стінках і сфінктерах шлунка, утворення поліпів. Можливий навіть розвиток злоякісних пухлин. Саме тому гастрит слід лікувати навіть у тому разі, коли болі несильні. Курс лікування хронічного гастриту зазвичай призначають з урахуванням кислотності шлункового соку: надлишкову зменшують, недостатню стимулюють. Тому займатися самолікуванням неприпустимо — якщо помилитися з призначенням ліків (у тому числі й «нешкідливих» трав), то стан погіршиться і лікарям доведеться докласти багато зусиль, аби виправити ситуацію.

Розрізняють навіть дієти, які рекомендуються при гастриті для пацієнтів із різною кислотністю. Так, при підвищеній вона повинна включати варене м’ясо і рибу, білий хліб, молочні супи, каші, протерті овочі та фрукти, нежирні варені ковбаси. Протипоказані концентровані бульйони, спеції, з обережністю споживаються кислі фрукти і соки, кефір, ацидофільне молоко.

При гастриті зі зниженою кислотністю бульйони і м’ясні супи, навпаки, є обов’язковим, «сокогінним» компонентом дієти. М’ясо і рибу рекомендують у вигляді котлет, дозволяються нежирна шинка, оселедець, соуси, яйця, масло, сир. Рекомендуються і кисломолочні напої. А от свіже, «солодке», молоко — продукт у цьому разі небажаний. Дієту призначають на два-три місяці після затихання гострих проявів, і якщо хворий сумлінно дотримувався рекомендацій, то надалі зможе повернутись до улюблених страв. Хоча в усьому треба знати міру.

Версія для друку          До списку статтей

Усміхнімося!

— Хвора, вам терміново потрібно схуднути.

— Лікарю, але в мене така конституція!

— Конституція у нас одна, просто ви жерете забагато.

* * *

Уважно вивчив «Лист непрацездатності». Цікаво, для якої посади у графі «середній денний заробіток» передбачено шість клітинок?..

* * *

— Думаю, вам треба випити і зайнятися сексом.

— Слід сказати, психотерапевт ви справді непоганий!

* * *

Алкоголізм — це коли постійно п’ють не для того, щоб стало добре, а для того, щоб не було погано.

* * *

На захист алкоголю можу сказати, що тверезі накоїли значно більше дурниць, аніж п’яні.

 

При використанні наших публікацій посилання на «Сільські Вісті» обов’язкове